Magyar gazdaság

Megszűnő szja-kedvezmények – Ön mennyivel fizet majd több adót?

Jövőre is folytatódik a személyi jövedelemadóhoz (szja) kapcsolódó kedvezmények szűkülése, olyannyira, hogy három kivételével az összes ilyen irányú adócsökkentési lehetőség megszűnik.

Érdemes lehet tehát még az idén igénybe venni, amit csak lehet. A legfájóbb az élet- és nyugdíjbiztosítások után járó kedvezmények kivezetése lesz, az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (APEH) kimutatása szerint ugyanis tavaly 780 ezren éltek e lehetőséggel. Nem meglepő, hogy az utolsó esély kihasználására buzdítanak maguk a biztosítók is: ha ugyanis a magánszemély még az idén fizet be nagyobb összeget a biztosítási számlájára, igénybe veheti a 2010-től már megszűnő kedvezményt.

Számolja ki, mennyi lesz az Ön nettő bére!

Annak érdekében, hogy a maximális adókedvezmény lehívásához szükséges mintegy 350 ezer forintos befizetésre valóban sor kerülhessen, a biztosítók egyszeri díjas biztosításokat, valamint rendkívüli és eseti díjbefizetési lehetőségeket kínálnak.

Fontos ugyanakkor megjegyezni, hogy a biztosítási kedvezmény csak évi 3,4 millió forintos jövedelemig igényelhető, csökkentett mértékben pedig évi 3,9 millió forintos keresetig lehet kisebb összeget levonni a fizetendő adóból.

Ebbe a körbe tartozik a tandíjkedvezmény is, itt azonban jó hír, hogy ha az adózó az idén fizet be egy akár többéves képzésre, a kedvezmény a teljes időszakra jár. Az önkéntes pénztári befizetésekkel tavaly 537 ezren éltek, jövőre azonban ez a „kiskapu” is bezárul. A lakáscélú hitelek esetében tavaly is jelentősen, 64 ezer fővel szűkült az igénybe vevők száma, ám 2010-ben már a tavalyi 185 ezer adózó is búcsút inthet e könnyítésnek.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható

személyi jövedelemadó kedvezmény Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal adókedvezmény APEH szja biztosítás lakáscélú hitel
Kapcsolódó cikkek