Magyar gazdaság

Tartósan alacsonyak maradnak az árak itthon

A visszaeső belföldi kereslet a gazdaság nominális alkalmazkodását is felgyorsította – írja a Magyar Nemzeti Bank inflációs jelentése. Az általánosan szűkülő értékesítési lehetőségek egyre erőteljesebb árleszorító hatásúak.

Ennek megfelelően a júliusi indirektadó-emeléseket követően a várakozásoktól elmaradó árszintemelkedést figyelhettünk meg, miközben a korábban tartósan magas árnövekedést mutató piaci szolgáltatások esetében is markáns dezinfláció bontakozott ki. Az egyre visszafogottabb árazási döntéseket a nominális bérek lassulása is követi. A folyamat várhatóan a következő években is jellemző marad, ezzel segítve egy tartósan alacsony inflációs pálya kialakulását.

Az év elejéig tartó jelentős visszaesést követően a hazai ipari termelés is a stabilizáció jeleit mutatja, ám az alacsony szintről érdemi pozitív irányú elmozdulást egészen szeptemberig nem tapasztalhattunk. A hazai ipari teljesítmény javulása régiós összehasonlításokban is egyre markánsabb lemaradást jelez. Ennek oka döntően a belföldi értékesítések csökkenése, miközben az exportszektor a régiós átlagnak megfelelően teljesít. A visszafogott keresleti környezetben a vállalatok továbbra is munkaerőköltségeik lefaragásával próbálják stabilizálni működőképességüket – emelik ki az MNB-s szakemberek.

A folyamat eredményeként a versenyszektor bérindexe a korábbi években tapasztaltnál lényegesen alacsonyabb szintre süllyedt. Különösen markáns béralkalmazkodást tapasztalhatunk a korábban tartósan magas bérnövekedést mutató piaci szolgáltató ágazatok esetében, míg az év elején rendkívül visszafogott feldolgozóipari bérdinamika az exportértékesítések élénkülésével párhuzamosan tovább emelkedett.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható

árleszorító árazás bérdinamika infláció export ipari termelés MNB értékesítés munkaerőköltség
Kapcsolódó cikkek