Magyar gazdaság

Szegények a magyar régiók

Miközben Prága és Pozsony is az EU leggazdagabb régiói közé tartozott 2007-ben a vásárlóerő-paritáson számított, egy főre jutó GDP tekintetében, a Budapestet magában foglaló Közép-Magyarországon ez a mutató éppen csak meghaladta az uniós átlagot.

A 27 tagállam 271 NUTS-2 szintű régiója közül (ilyenből Magyarországon hét van) 2007-ben is belső-London bizonyult a leggazdagabbnak, az EU-átlag 334 százalékára rúgó GDP-vel. A másik véglet 26 százalékkal a bulgáriai Severozapaden.

A cseh főváros - megelőzve Bécset - 172 százalékkal az előkelő 5. helyen szerepel, Pozsony pedig 160 százalékkal a 12. Az Eurostat számítása szerint minden hetedik régióban haladja meg az egy főre eső az uniós átlag 125 százalékát.

Ennél jóval többen vannak viszont a szegények: négyből egy térség a 75 százalékos szintet sem éri el. A magyar régiók közül Közép-Magyarország kivételével mindegyik ez utóbbi kategóriába tartozik.

Az adatok értelmezése kapcsán az Eurostat megjegyzi, hogy azokat nagyban torzíthatják az ingázók, javítva azon térségek GDP-adatait, ahová sokan járnak át máshonnan dolgozni, és viszont.

régiók Magyarország magyar gazdaság
Kapcsolódó cikkek