Magyar gazdaság

Coface: Véget kéne vetni a lejárt számlák korának

Némi elmozdulás mutatkozik Magyarországon a kockázatos cégek arányában, de a régiós rangsorban legalább már nem mi vezetünk – derül ki a Coface hitelbiztosító legfrissebb adataiból.

Pozitív tendenciáról azonban csak akkor beszélhetünk majd a magyar cégek esetében, ha a kockázatos vállalatok aránya legalább fél évig nem haladja meg a jelenlegi 50 százalék körüli értéket, de még jobb lenne, ha egy-két százalékkal ezalatt maradna és emellett sikerülne azt is elérni, hogy  a fizetésképtelenségi eljárások száma is továbbcsökkenjen ezt pedig aligha remélhetjük - tette hozzá Dercze Zoltán a Coface Hungary országigazgatója.
 
A Coface Hungary közel 20 éve  figyeli a hazai vállalkozásokat, és nagyságrendileg ötszázezer gazdasági társaság működik, melynek 65 százaléka nem éri el az évi 300 millió forintos éves forgalmat. A Coface adatai alapján ötezerre tehető azon vállalkozások száma, amelyek forgalma éves szinten eléri az egymilliárd forintos lélektani határt - hangsúlyozta Dercze Zoltán, hozzátéve, hogy sajnos ezek a számok évek óta változatlanok, melynek eredményeként meglehetősen kicsi a középvállalati szegmens Magyarországon, pedig általában ez az alapja egy gazdaságnak.

A szakértő szerint javítani kellene a fizetési morálon, megakadályozni, hogy két-három hétnél  hosszabb ideje lejárt számlái legyenek a legtöbb cégnek. Ebben az időszakban ugyanis a legmagasabb a fizetési hajlandóság, magyarán ekkor van a legtöbb esély a követelés sikeres behajtására. Ez persze nem jelenti azt, hogy ezek után eltűnnének a piacról azok a társaságok – akik például piaci erőfölényükkel élve – szándékosan visszatartják a számlák ellenértékét. Velük szemben továbbra is a külső követeléskezelő bevonása lehet az egyik leghatékonyabb módszer.
 
Ugyanakkor hiába csökkenne tartósan a kockázatos cégek száma, ez nem jelentené feltétlenül azt, hogy több vállalkozás jutna banki forráshoz. Pedig a cégek februári kockázatossági mutatói némileg javuló képet mutatnak: annak ellenére, hogy az értékek Magyarországon továbbra is meghaladják a régiós átlagot, a közép-kelet-európai régióban már nem csak Románia, hanem Szlovákia is megelőzi Magyarországot. Bár a jelenlegi helyzet még bizonytalan, mégis kedvezőbb a kép, mint egy évvel ezelőtt volt.

 Ám nagyon alacsony a biztosítottság a magyar piacon, amelyben nagy szerepe van annak is, hogy a hazai cégeket nem igazán foglalkoztatja ez a kérdéskör - hívja fel a figyelmet Dercze. Mindezt jól mutatja, hogy mindössze 550-600  magyar cégnek van hitelbiztosítása és van másik 200-300 cég, amely külföldön köt biztosítást és határon átnyúló szolgáltatás keretében veszi igénybe azt.

A gyenge 2009-es eredmények csak egy hónap múlva jelennek majd meg a cégek mérlegében és a minősítésekben, ám előre borítékolni lehet, a válság alaposan rányomta a bélyegét nemcsak a kisebb, hanem a közepes vállalatok likviditására, csakúgy, mint azok banki finanszírozhatóságára is.

kockázatos kockázat Coface likviditás követeléskezelő követelés fizetés
Kapcsolódó cikkek