Nem szűkölködött az előző hét friss, ropogós makromutatókban, az már más kérdés, hogy ezeknek valóban örülhettünk-e vagy sem. Kiderült ugyanis, hogy folytatódott a bruttó hazai termék (GDP) zuhanása 2009 negyedik negyedévében is, a visszaesés üteme azonban jelentősen lelassult. A a múlt év utolsó három hónapjában 4, a naptárhatás kiszűrésével 4,1 százalékkal csökkent 2008 azonos időszakához képest, 2009 egészében pedig 6,3 százalékos volt a zuhanás. Emlékezetes: a kormány a múlt év végén még 6,7-es mínusszal számolt 2009-re, ennél tehát valamivel kedvezőbben alakult a termelés és felhasználás. A azonban még mindig nem ért véget, hiszen a harmadik negyedhez képest is 0,4 százalékkal csúszott vissza a GDP az év utolsó három hónapjában.
Kedvezőnek minősítették az elemzők a szintén múlt héten napvilágot látott inflációs adatot. E szerint az év első hónapjához képest 0,3, 2009 januárjához viszonyítva 5,7 százalékos áremelkedést hozott a február, az év első két hónapjában pedig átlagosan 6,1 százalékkal nőttek a fogyasztói árak. A jövedéki megemelésével és piaci folyamatokkal magyarázható, hogy az üzemanyagokért 22,3 százalékkal kértek többet ez év februárjában, mint tavaly. Változatlan adótartalom mellett az egyéves áremelkedés 1,6 százalék.
Elemzők arra számítanak, hogy az a második fél évben „szakadhat be”, a gáz és az olaj árát övező kockázatok, valamint a gázártámogatás kivezetése miatt azonban nem valószínű, hogy sikerül a hivatalos cél alá vinni a fogyasztóiár-emelkedés ütemét.
A KSH a külkereskedelmi mérleg előzetes alakulásáról is beszámolt. Ez januárban 76 milliárd forintos aktívumot mutatott, ami az egyenleg 124 milliárdos javulását jelenti 2009 januárjához képest. Fontos és némi derűlátásra okot adó mutató az is, hogy a magyar ipar termelése 2009 első hónapjához képest ez év januárjában 3,4, a munkanaphatást is figyelembe véve pedig 5,7 százalékkal nőtt. VG