Magyar gazdaság

Keserűek az ír "sikerek" - Ki lelekesedik a lefaragásokért?

Miközben a tőkepiacok egyöntetűen dicsérik az ír költségvetési korrekció hatékonyságát, a lakosság korántsem értékeli ilyen pozitívan a megszorításokat. A közel 12 százalékos deficittel küzdő dublini kabinet hasonló választás előtt állt, mint az azóta is az államcsőd közelében táncoló athéni vezetés. A görögökkel ellentétben azonban az írek keményen keresztül is vitték a kiigazítást, amely súlyosan érezteti hatását a lakosságnál.

Az ír kormányzat 15 százalékkal csökkentette a tanárok és rendőrök fizetését, és visszafogta a szociális juttatásokat. Az eredmény nem is maradt el: az ország pénzügyi helyzete jelentősen javult a többi bajba került euróövezeti országhoz képest – mutat rá a Wall Street Journal. Az ír állampapírok csődbiztosításának (CDS) ára közel 20 százalékkal esett 2009 vége óta, miközben a görögöké megduplázódott ugyanezen időszak alatt.
Az elemzők által üdvözölt megszorító intézkedések ugyanakkor alaposan megkeserítették a 4,5 millió ír állampolgár életét, különös tekintettel a közszférában dolgozókra. A kormányon lévő Fianna Fail párt agresszív kiigazító lépései miatt igen nagy az elégedetlenség, és az sem kizárt, hogy nagyszabású sztrájkhullámot váltanak majd ki.
Arra azonban, hogy a szorítás hamarosan enyhülne, egyelőre nem lehet számítani, és ez a gazdaság motorjának számító fogyasztásban is érezteti hatását. A dublini központi bank várakozása szerint a korábban átlagosan évi öt százalékkal növekvő az idén egy százalékkal zsugorodik, annak ellenére is, hogy 2009 harmadik negyedévében visszatért a bővülés.
A közvélemény-kutatások tanúsága szerint a lakosság nem díjazta a lefaragásokat. A Fianna Failt vezető Brian Cowen miniszterelnök népszerűsége 20 százalék közelébe esett, ez az 1926-ban alapított párt eddigi legroszszabb eredménye.
A kabinet ugyanakkor a megszorítások közepette is igyekszik elkerülni a gazdaság túlzott megterhelését. Így például Cowen, illetve pénzügyminisztere, Brian Lenihan a sürgetések ellenére mindeddig visszautasította az igen alacsony, 12,5 százalékos vállalati nyereségadó emelését. A kormány ugyanis a végsőkig megpróbálja fenntartani azt az üzletbarát környezetet, amelynek a kelta tigris a látványos növekedését köszönhette a nyolcvanas évek végétől.
A privát szektorban dolgozók azonban még így is rendkívül elégedetlenek, és a közszférában végrehajtott megszorítások ellenére is sokan irigységgel tekintenek az állami alkalmazottakra. A ugyanis összességében őket érintette súlyosabban. A magáncégeknél dolgozók száma 15 százalékkal csökkent 2007 szeptembere óta, miközben a közszférában a lefaragások ellenére is öt százalékkal nőtt a személyi állomány. Az ír így mostanra a 9,6 százalékos uniós átlagot meghaladva 12,6-re emelkedett. VG

VG Ki lelekesedik a lefaragásokért? -->

miniszterelnök Brian Cowen írország
Kapcsolódó cikkek