Magyar gazdaság

Kell-e az idén munkabért emelni: Hol, mennyit lehet keresni?

Kell-e bért emelni idén? Tavaly év végén a gazdasági társaságok alig harmada tervezett béremelést, átlagosan 5,2 százalékkal. De mi lett a tervekből? Hogyan alakultak/alakulnak a jövedelmi viszonyok az egyes ágazatokban, régiókban, munkakörökben?

A DGS GLOBAL RESEARCH most zajló országos bérfelmérésében feltárja, hogy miként módosultak a hazai jövedelmi viszonyok. Amíg ugyanis a korábbi években szinte minden cégvezető tudta a jövedelemcsomagok alakulásának mikéntjét, addig a nehéz gazdasági körülmények közepette sokan nemhogy nem emelték a bérszinteket, hanem befagyasztották vagy csökkentették azt. Így több ágazatban is akár jelentős bérkülönbségek keletkeztek. Márpedig egyáltalán nem mindegy, hogy ilyenkor az alulfizető cégektől „elszívhatóak-e” a legjobb munkatársak, avagy épp ellenkezőleg: a jól fizető vállalkozások magukhoz tudják így csábítani a versenytársaik legjobbjait.
Az első félévi megalapozott vezetői döntésekhez azonban kevés minőségi adat áll rendelkezésre – jelezte Dara Péter ügyvezető igazgató.

A BÉRFELMÉRÉS 2010 néven zajló – az alapbérre, a változó bérre, az összjövedelemre, valamint a juttatásokra fókuszáló – jövedelemvizsgálat adatgyűjtése ezért mindössze május 7-ig tart. A rendkívül feszített munkának köszönhetően a hazai javadalmazási gyakorlatot bemutató ingyenes rövid összefoglalót a résztvevők június 1-jén megkapják.
A tanácsadócég azonban nem pusztán rövid összefoglalót készít az összegyűjtött adatokból, hanem segítséget kíván nyújtani a besorolási és bérrendszerek ki- vagy átalakításához, a juttatások bevezetéséhez, a cafetéria rendszerének reformjához. A résztvevők számára jelképes összegért megvásárolható ágazati, funkcionális, regionális, tulajdoni formák, valamint árbevételi és létszám-kategóriák szerinti részletes elemző tanulmányra ezt szolgálja. Erre alapozva – mind a felmérést kitöltők számára rendezendő zártkörű konferencia információi, mind pedig a szakértői segítség birtokában – komplexebbé lehet tenni az ösztönzési és teljesítménymenedzsment rendszereket, illetve az amúgy is „megborult” javadalmazási gyakorlatokat.

Az országos bérfelmérésről bővebb információk itt találhatóak: www.dgsglobal.hu/berfelmeres-2010

magyar munkabér DGS Global Research bérfelmérés magyarországon Dara Péter
Kapcsolódó cikkek