Magyar gazdaság

Súlyos dilemma előtt a Fidesz

A bécsi székhelyű WIIW gazdasági kutatóintézet ma kiadott elemzésében a Fidesz várható kétharmados győzelmének következményeit elemzi.

Az intézet megállapítja, hogy a közvéleménykutatásokban utcahosszal vezető Fidesz részletes gazdasági program közzététele nélkül kampányolt, ami azzal az előnnyel jár, hogy az új kormány gyakorlatilag bármilyen intézkedést megtehet annak veszélye nélkül, hogy szembe kerülne a választások előtti ígéreteivel.

A  jövendő kormánypárt nyolcéves ellenzéki léte alatt hevesen ellenzett minden kormányzati reformot, amelyek közép- és hosszú távon egy fenntarthatóbb pénzügyi helyzetet eredményeztek volna - állapítja meg a WIIW. Rendkívül erőteljesen támadta mind a Gyurcsány-kormány 2006-os rövid távú fiskális stabilizációját, mind a 2008-tól kezdődő  válságmenedzselést is. A kutatóintézet szerint a Fidesz nem ismertel el még a Bajnai-kormány sikerét sem, amelynek révén az ország elkerülte a pénzügyi katasztrófát.

"Mindent figyelembe véve a Fidesz jelenlegi népszerűsége figyelemre méltó mértékben a párt támogatóinak illuzióin alapul: úgy gondolják, létezik fájdalommentes kiút Magyarország jelenlegi helyzetéből" - szól a jelentés.

A WIIW jelentése szerint az új kormány előtt álló első és legfontosabb feladat az idei év költségvetése. Az IMF jóváhagyását bíró 3,8 százalékos arányos hiányt csak újabb ad hoc kiadáscsökkentésekkel lehet tartani, mivel a "beteg" MÁV és BKV, valamint néhány kórház és önkormányzat állami segítségre szorul. A bécsi intézet a problémák között említi az alkotmánybíróság döntése miatt kieső ingatlanadó-bevételek pótlásának forrását is. Mindez azt jelenti, hogy a kabinetnek vagy lefaragásokkal kell kezdeni a kormányzást vagy ejtenie kell a mostani hiánycélt. A WIIW - hasonlóan a legtöbb hazai elemzőhöz - szerint a Fidesz a második lehetőséget fogja választani. Egy 5 százalék körüli új hiánycélt minden bizonnyal a Valutaalap és az Európai Bizottság is elfogadhatónak tartana, hiszen ez illeszkedne a térség országainak hiányvárakozásaihoz.

Benke Dávid: Elhúzódó átok 2010.04.23

A megalakítás előtt álló Fidesz-kormánynak sokváltozós egyenletrendszer megoldására kell felkészülni az IMF-hitel és az államadósság kapcsán.

Szerencsénkre a Nemzetközi Valutaalap maga is változóban van. Míg korábban a mentőcsomagjaikat igénybe vevő országokat még nagyobb piacnyitásra, privatizációra és deficitcsökkentésre szorították, már nem gondolják, hogy náluk lenne a közgazdasági bölcsek köve.

A kérdés azonban az a kutatóintézet szerint, hogy ez a korlátozott mozgástér elég lesz-e az ország számára, hogy új fejezetet kezdjen, ahogy ezt a Fidesz ígéri. A Fidesz elképzelésinek alappilérei - a serkentése egy radikális adócsökkentés révén az egyik oldalon, míg a fájdalmas kiadáscsökkentések elmaradása (a kormányzat csökkentésének terve úgy tűnik elsősorban a bürokrácia csökkentésére irányul) a másikon - egy képlet nélküli egyenletnek tűnnek a megoldást illetően, feltéve, ha a költségvetési hiányt kézben akarja tartani az új kormány - áll a WIIW sajtóanyagában.

A kutatóintézet szerint a nemzetközi környezet és Magyarország állapota egyaránt azt valószínűsíti, hogy az új kormány is kénytelen-kelletlen követni fogja (esetleg néhány részletben módosítja az IMF-szerződést) a fiskális stabilitást célzó jelenlegi gazdaságpolitikát. Ez ugyan meggyőző lehet a külső szemlélők számára, ám a Fidesz szavazói kevésbé lelekesednek majd érte, hiszen ők azonnali javulást várnak, mind az ország gazdasági teljesítményét, mind a saját életszínvonalukat illetően. Egy prudens gazdaságpolitikát követve a Fidesz hamar saját korábbi retorikájának túsza lehet, kitéve magát a szélsőjobboldali Jobbik demagógiájának (amely egyébként a Fidesz által nyolc éve követett politikáját folytatja.

A fentiek miatt a prudens gazdaságpolitika folytatása így a következő választások elvesztésének veszélyét rejti magában, míg annak hiánya Magyarország jelenlegi gazdasági és társadalmi válságának meghosszabbítását jelentené - zárul a bécsi WIIW végkövetkeztetése.

hiánycél bajnai-kormány gyurcsány-kormány Fidesz WIIW prudens gazdaságpolitika
Kapcsolódó cikkek