Magyar gazdaság

Azt hitte, csak a görögöktől kell félni?

Portugália, Spanyolország, Írország és Olaszország vállalataival üzleti kapcsolatban álló, vagy éppen üzleti kapcsolatot kialakító cégeket óvatosságra és körültekintésre inti a Dun & Bradstreet (D&B) kockázatkezelési szakértő.

Ezekben az országokban ugyanis a görög helyzethez hasonló kilátások körvonalazódnak, a kormányzat pedig a költségvetési hiány kezelésében gyengének bizonyul. A PIIGS országokban (Portugália, Írország, Olaszország, Görögország, Spanyolország) tevékenykedő vállalatok fizetésképességének romlása együtt jár az adott ország adósságválságával.

Az egyes vállatok minősítésének nyomon követése mellett érdemes az országminősítéseket is folyamatosan figyelni.  A jelenlegi helyzetben már nem elég a hitelminősítők (S&P, Moody’s, Fitch) minősítéseit figyelembe venni, mivel azok csupán szuverén kockázatot jeleznek. A D&B országkockázat mutatói figyelembe veszik a politikai, gazdasági, kereskedelmi kockázatot, így átfogóbb és biztosabb képet adnak az adott országról, mely az üzleti kapcsolatok kialakításakor elengedhetetlen.

Ugyan a hétfőn hajnalban elfogadott ötszázmilliárd eurós görög mentőcsomagtól azt várják, hogy segít megakadályozni a görög pénzügyi válság az euróövezet más országaira való átterjedését, azonban a segélycsomag közvetett negatív hatásaival is számolni kell. Ha az eurozóna többi országában is tovább romlik a helyzet – amihez most Portugália, Spanyolország, Írország és Olaszország is közel van – joggal számíthatnak ezek az országok is segítségre, ami nem kellően erős költségvetési politikát és megszorításokat vonhat maga után a segítségre számító államokban.

Azoknak a vállalatoknak, amelyek Görögország vagy az említett másik négy ország cégeivel állnak üzleti kapcsolatban különösen ügyelniük kell az ügyfélkockázatra (például csőd kockázat, fizetési kockázat), ami 2010 novemberéig biztosan magas marad. A D&B fizetési adatai azt mutatják, hogy a portugál és spanyol vállalatok fizetési teljesítménye jelentősen romlott 2010 első negyedévében, míg Írországban és Olaszországban tartósan gyenge volt. Várhatóan ezekben az országokban a vállalatok fizetési teljesítménye tovább fog romlani a szigorú hitelkondíciók és az alacsony üzleti profitabilitás miatt.

A gazdasági teljesítmény a jelzett országokban nagyon gyenge lesz 2010 novemberéig. A görög, ír és spanyol gazdaságok valószínűleg „újraindulnak” 2010-ben, míg Olaszországban és Portugáliában a továbbra is alacsony marad, ami befektetők elmaradását okozza.

Az árfolyamingadozások bizonytalanságot keltenek a kereskedelmi tevékenyég és a beruházások megtérülésében. Az eurózónába tartozó országok rövid távú hanyatlása növeli az exportőrök bevételét, ezért az szektornak kulcs szerepe van az eurózóna fellendülésében, és a gyengébb euró az exporttermékek versenyképességét még tovább növeli. Az euróövezeten kívüli exportőrök  azonban elveszítik versenyképességüket, ha  valutájuk felértékelődik az euróval szemben.

piigs mentőcsomag Portugália országkockázat Olaszország csőd Spanyolország export Görögország euró Írország
Kapcsolódó cikkek