Magyar gazdaság

Féltenek bennünket! Mi lesz ha kudarcot vall az euró?

Az Európai Központi Bank (EKB) vezető közgazdásza leszögezte, hogy a Dél-európai államok pénzügyi válság súlyosan érinti majd Közép-Európát.

Erik Berglof a Reutersnek nyilatkozva elmondta: a görög krízis hatása, valamint a nyugat-európai államok megszorító intézkedései negatívan hatnak ki közép-Európára, hiszen az itteni államok rendkívül erősen függnek az igénytől.

Korábban kétségét fejezte ki a legnagyobb német kereskedelmi bank főnöke, hogy Görögország képes lesz visszafizetni a most neki nyújtandó újabb hatalmas kölcsönöket. Josef Ackermann nem hiszi, hogy az európai kormányok és a Nemzetközi Valutaalap valaha is viszontlátja a most Görögországnak elhatározott hatalmas segélyhitel minden egyes centjét. A Deutsche Bank főnöke a ZDF német televíziónak beszélt aggodalmairól. A hitelek visszafizetéséhez ugyanis szerinte a görög lakosságnak „hihetetlen erőfeszítéseket” kellene felvállalnia.

„Ha a közös valuta, az euró kudarcot vall, akkor az is kudarcot vall, és kudarcot vall a közös európai gondolat is!” – jelentette ki Aachenben Angela Merkel német kancellár. „Az európai kormányok stabil eurót ígértek a polgáraiknak, és ezt az ígéretet be kell tartanunk” – jelentette ki a politikus a lengyel kormányfő, Donald Tusk jelenlétében, akit arra szólított fel, hogy „vállvetve” támogassák az eurózóna megmentésére tett kezdeményezést. Merkel szerint az Európai Unió a legnagyobb kihívás előtt áll, amióta a kommunizmus összeomlott. „Ha megbukunk ezen a próbán, az beláthatatlan következményekkel jár Európára nézve, ha sikerrel vesszük az akadályokat, Európa erősebb lesz, mint valaha” – hangoztatta a német kancellár.

EKB Berglof Merkel tusk eurózóna Görögország
Kapcsolódó cikkek