Magyar gazdaság

Görög válság: Most mindenki megkapja a magáét

Eswar Prasad, a Cornell Egyetem professzora számba vette, melyik régióra hogyan hat a görög adósságválság. A közgazdász elemzése szerint gyakorlatilag minden gazdaságra súlyosan ha az európai helyzet.

Ami a PIIGS országokat illeti, elég valószínűtlen, hogy Görögország teljesíteni tudja az EU-IMF kölcsön feltételeit, a kérdés tehát inkább az, hogy milyen haladást mutat fel Athén a deficit csökkentése irányában. Ha a változás kellően pozitív, az és a Nemzetközi Valutaalap egy év múlva is folytathatja Görögország finanszírozását és egy normális restrukturálási folyamatra kerül sor. Ha viszont a fejlődés nem kellő mértékű, az átütemezés bonyolultabb lesz és nagyobb az esély arra, hogy a krízis a PIIGS országokra is kiterjed – véli Eswar Prasad a The Economistban megjelenő cikkében.

Európa egészét tekintve a közös valuta sorsa lesz a középpontban a közeljövőben, a befektetők pedig jobban megválogatják majd, hogy az eurózónán belül mely államok kötvényeit vásárolják meg. Mint hogy a krízis alapvető strukturális problémákat tárt fel Európában, a kontinens két megoldási javaslat között választhat. A periférián található országok gazdaságait radikálisan átalakítják, ezzel növelve versenyeképességüket, vagy erőteljesen növelik a magállamokból a perifériák felé irányuló transzfereket.

De Kínát sem hagyja érintetlenül az eurózóna válsága. Az euró ugyanis hosszú távon gyenge marad a dollárral szemben, így Kína kettős csapást szenved el, mivel két legfontosabb külpiacát válik nehézkesebbé a Ennek hatására Peking bizonyosan halogatja majd a remnibi leértékelésére tett lépéseket, főleg, ha a dollár relatíve erős marad az euróval szemben.

A fejlődő országok viszont megnövekedett tőkebeáramlásra számíthatnak, ugyanakkor Kína gazdaságpolitikája várhatóan nyomást helyez az iparukra.

A globális gazdaság egészét tekintve az európai gondok komoly nehézséget jelenthetnek. A legjobb esetben 2010-ben és 2011-ben Európa gazdasága stagnál, de legalább nem hátráltatja a világgazdaságot. Nehezen elképzelhető, hogy a régió jelentősen pozitívan járul hozzá a globális gazdasághoz ezen időszak alatt. Az amerikai kormány terve szerint öt év alatt megkétszereződik az ezt viszont hátráltathatja az erős dollár és a felvevőpiac gyengélkedése.

A válság hatására a professzor szerint lelassul az IMF tervezett reformja, így belátható időn belül nem kapnak nagyobb szavazati jogot a fejlődő országok és valószínűtlen, hogy az európai országok összefognak és konszolidálják szavazati jogosultságaikat. Összességében tehát a görög válság a világ minden területén negatív hatást fejt ki. A legfőbb kockázat, hogy a veszély elhárítására irányuló tervek csak rövid távú megoldást kínálnak és a strukturális problémákon nem segítenek.

tőke piigs Európa görög államkötvény befektető export Görögország válság amerikai
Kapcsolódó cikkek