Magyar gazdaság

Milliárdos, országokon átívelő ÁFA-csalást lepleztek le

Az eddigi adatok szerint 2007-től napjainkig az érintett bűnözői csoport mintegy 5 milliárd forint értékű különféle ruházati terméket importált Törökországból az Európai Unió területére.

A külföldről érkező vámáru vámkezelése, szabadforgalomba bocsátása az általános forgalmi megfizetésének felfüggesztése mellett Ausztriában és Szlovákiában történt, Magyarországon bejegyzett gazdasági társaságok nevére. Annak érdekében, hogy a magyarországi cégek az adófizetési kötelezettségük alól mentesüljenek, az osztrák vámhatósághoz fiktív fuvarokmányokon azt igazolták vissza, hogy az áruk Lengyelországban bejegyzett cégekhez kerültek.

Azonban a kamionok nem érkeztek meg a címzett lengyel cégekhez, hanem azok többnyire Magyarországra kerültek. Az árukat egy mintegy 9 cégből álló jól szervezett kereskedelmi hálózat értékesítette tovább, oly módon, hogy nem csak az áfát nem fizették meg, hanem a cégek árbevétele után sem adóztak. Az importált termékek után az általános forgalmi adó mértéke az elsődleges adatok alapján 1 milliárd forint lett volna.

A nyomozás során az érintett magyarországi cégek székhelyén házkutatásokat végeztek, s bizonyítékként könyvelési iratokat és cégbélyegzőket foglaltak le. A cégek nevében eljáró személyek közül három személyt gyanúsítottként hallgatták ki. A gyanúsítottak jelenleg szabadlábon védekeznek. Az eljárás adatai alapján várhatóan bővül a gyanúsítotti kör – mondta Sipos Jenő, a vámszervezet szóvivője.

magyar cégek áfacsalás Bűnügyek csempészet
Kapcsolódó cikkek