Magyar gazdaság

Concorde: Soros kísérletezne - életveszélyes, halálos örvény a deflációs spirál

Soros György a berlini Humbolt Egyetemen tartott előadásában azt javasolta: megszorítás helyett Európának továbbra is laza fiskális politikát kellene folytatnia – számolt be róla a Bloomerg. Mivel azonban a piac ennek finanszírozására a jelenlegi felállásban nem hajlandó – ez kiderült tavasszal –, a fennmaradó két lehetőségből muszáj választania: vagy Németországnak az európai létékű fiskális lazítását megalapozni képes eladósodását kellene tesztelnie a pénzpiacon, vagy az ECB-nek kellene felpörgetnie az eurós bankóprést - írja a Concorde Csoport a Facebook-on.

Soros György javaslatának további pillére a bankrendszer újratőkésítése. (A tőzsdeguru nem részletezte, hogy ezt a német állam által felvett adósságból, vagy frissen nyomtatott pénzből kellene-e megtenni.) Ha ez megtörténne, akkor az európai országok államadósság-válsága is megoldódna: újra tudnák magukat piacról finanszírozni, a „megkönnyebbült” bankrendszer felszívná a növekvő volumenű állampapír-kibocsátást is - írja a Concorde elemzése.

A Concorde Facebook-on megjelent kommentárja szerint ez kísérlet lenne, mint ahogy a Németország diktálta fiskális szigorítás is az. Egyikről sem tudjuk, mi lesz belőle: az előbbi nyomán egyszer - nem mostanában - tényleg  elszabadulhat az az utóbbinak, amit jelen állás szerint Európa kipróbál, alkalmasint deflációs spirál lesz a vége.

Ami pedig életveszélyes, halálos örvény – mondta Soros. Ha a gazdaság szereplőit az árak trendsszerű csökkenésével kapcsolatos várakozások kezdik mozgatni, az drámaian visszavetheti a gazdasági aktivitást. A háztartások ezzel kalkulálva elhalasztják a fogyasztásukat, ettől csökkennek a vállalati profitok, így a vállalatok elhalasztják a beruházásaikat, leépítenek, a növekvő tovább rontja a háztartások jövedelmi pozícióit és várakozásait, a szűkülő piacokon a vállalatok és a munkavállalók körében is élesedik az árverseny - saját farkába harapó kígyó ez, és rettenetesen pusztítást tud véghez vinni.

Ha valóban deflációt eredményez az európai fiskális szigor, akkor ez a kísérlet nem jött be, és ebben az esetben abban kellene reménykednünk, hogy nagyon hamar felhagynak vele, illetve kiegészítik egy komoly monetáris expanzióval - ahogy Soros György javasolja. De éppen sikerülhet is, egyelőre talán reménykedjünk, aztán majd meglátjuk.

laza monetáris politika deflációs veszély államadósság-válság Soros Görgy
Kapcsolódó cikkek