Az FAO friss előrejelzésében legalábbis az előző évtizedinél lényegesen magasabb árszintet prognosztizál az előttünk álló tíz évre. Ehhez egy robusztus világgazdasági növekedést feltételeznek a nemzetközi szervezetnél, de újra előtérbe kerül a bioüzemanyagok gyártásának alapanyag-szükséglete, illetve ezeknek a termőterületek összetételére gyakorolt hatása is. De a felzárkózó gazdaságok által támasztott kereslet is újra felmerült 2007–2008 után mint árfelhajtó tényező.
A hosszú távú trendek ellenére az előző hónapokban mértnél nagyobb, 5,7 százalékos termelőiár-csökkenést mért éves alapon áprilisban a KSH. Ebben némi szerepe lehetett a tavaszi forintgyengülés exportárakat leszorító hatásának is. Ezúttal a növényi és az állati termékek felvásárlásai nagyjából egyforma mértékben (6, illetve 5,3 százalékkal) estek vissza. Ezzel az első négy hónap átlagában stagnálás közeli, 0,2 százalékos árcsökkenés mutatkozott az agráriumban, ami az egyéb alapanyagok és a munkaerő drágulását figyelembe véve a jövedelmezőség csökkenését jelzi.
A gabonafélék termelői ára 7,8 százalékkal mérséklődött áprilisban, ezzel szemben a burgonya és a zöldségfélék termelői áraiban 23,2, illetve 11,7 százalékos növekedés következett be. Minden jelentősebb vágóállat ára csökkent, a legnagyobb mértékben a vágósertésé (17 százalékkal), kevésbé a vágómarháé és a vágóbaromfié (4,7, illetve 3 százalékkal). BD