Magyar gazdaság

Hogyan vélekednek a vezető amerikai lapok Orbánékról?

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) és európai pénzügyi vezetők egyaránt úgy látják, hogy nem fenyeget a magyar államcsőd veszélye - emelte ki keddi tudósításában két vezető amerikai lap.

A legtekintélyesebb tengerentúli újságok közé tartozó The New York Times és az üzleti körök legbefolyásosabb lapja, a The Wall Street Journal is terjedelmes tudósítást közölt Magyarországról.

A The New York Times megállapította: a magyar kormány az utóbbi napokban nagy erőfeszítéseket tett annak érdekében, hogy visszatáncoljon azon korábbi riasztó nyilatkozatoktól, amelyek szerint az országot görög stílusú válság fenyegeti és államcsőd lehetséges a külföldi tekintetében.

A lap elemzőkre hivatkozva arról írt: ezen kijelentések mögött Orbán Viktor kormányfő rosszul kitervelt kísérlete húzódik egyrészt arra, hogy előkészítse a hazai közvéleményt a lehetséges megszorító intézkedésekre, másrészt, hogy javítson a magyar tárgyalási pozíción az EU-val és az IMF-fel folytatandó egyeztetéseken.

Orbán Viktor az elsöprő választási győzelem után a nemzetközi hitelezők követelései és a választók között találta magát, utóbbiaknak ugyanis azt ígérte, megvédi őket a további gazdasági fájdalmaktól.

Az újság idézte Magyar Kornéliát, a budapesti Progresszív Intézet igazgatóját, aki szerint "a kormány hatalmas politikai baklövést követett el".

A The Wall Street Journal több nemzetközi pénzügyi vezetőt és szakértőt idézett. Dominique Strauss-Kahn, az IMF vezérigazgatója, aki szoros figyelemmel kíséri Magyarország teljesítményét az érvényes készenléti hitelszerződés kapcsán, kijelentette: nincs ok különösebb aggodalomra az ország pénzügyi helyzete kapcsán.

A Fidesz-kormány továbbra is azzal vádolja az előző kormányt, hogy nagyobb költségvetési hiányt hagyott hátra, mint amekkorát bevallott. A korábbi kormányzat tisztviselői tagadják ezt, és álláspontjukat nemzetközi tisztviselők is megerősítik. A magyar ellenzék szerint a kormánypárt, amely adócsökkentéseket és növekedést serkentő lépéseket ígért, most annak a módját keresi, hogyan magyarázza meg a választóknak a további megszorításokat - írta a The Wall Street Journal.

The Wall Street Journal magyar kornélia Fidesz-kormány
Kapcsolódó cikkek