Az inflációs kockázatok és az elbizonytalanodó befektetői légkör miatt már alig van esély a monetáris lazítás folytatására. A jegybankelnök ráadásul hosszú idő után először egyértelmű irányt mutatott a kamat alakulására: közeleg az emelés. A magyar gazdaság ráadásul rövid élénkülést követően ismét csak stagnálni tudott a nyáron, ezt főként a belső kereslethiány magyarázza. Mindezek miatt igen bizonytalanok a második fél év kilátásai, de talán sikerül újabb nélkül átvészelni.
A múlt héten még tartotta az irányadó kamatot a jegybank, ám egyre valószínűbb az emelés. Szakértői vélemények szerint akár még az idén fölfelé mozdulhat el a ráta a re-
kordalacsony, 5,25 százalékos szintről, amelyet még áprilisban sikerült elérni. Kismértékben visszavette GDP-növekedési előrejelzését az MNB; ezt részben a pénzintézetek megadóztatásával indokolta, azonban hangsúlyosabban a vártnál lassabban helyreálló belföldi kereslettel – derült ki a frissen kiadott inflációs jelentésből.
A kiskereskedelmi eladások volumene júniusban 4,6 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól, ez csaknem megegyezik az első féléves, –4,7 százalékos mutatóval – jelentette a KSH. A májusi teljesítményhez képest ez árnyalatnyi javulást jelent (akkor 4,8 százalékos volt a visszaesés). A szezonálisan kiigazított mutató szerint stagnálás volt. A forgalom reálértéken még a 2000-est sem éri el, ez nem meglepő, hiszen 2006 óta minden évben zsugorodást könyveltek el a kiskereskedelemben működő cégek.
A Világgazdaság és az Ecostat közös mutatószáma, a gyorsulási irányadó (GYIA) 0,03 százalékkal maradt el szezonálisan kiigazítva az előző havi szinttől. A felülvizsgált adatok szerint már az előző hónapban is enyhe visszaesés volt, ezzel a 2009 végén indult, majd fokozatosan lelassult növekedés ért véget. A GYIA összetevői közül a hónap során hat a növekedés, négy a csökkenés irányába hatott, de utóbbiak bizonyultak erőteljesebbnek. BD