Magyar gazdaság

Lipsky: nem csúszik újabb recesszióba az USA

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) egyik csúcsvezetője szerint az erős vállalati eredmények és a fogyasztói jövedelmek mérsékelt növekedése megakadályozza, hogy az amerikai gazdaság újabb recesszióba csússzon.

John Lipsky, az IMF vezérigazgató-helyettese az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve éves közgyűlésének helyszínén, Jackson Hole-ban csütörtökön adott nyilatkozatában kijelentette, hogy a legvalószínűbb alapesetnek a mérsékelt fellendülés folytatódása látszik. Hozzátette, hogy a hangsúly a mérsékelt szón fekszik.

Az e héten napvilágot látott, a vártnál rosszabb amerikai makroadatok újfent megerősítették azokat az aggodalmakat, amelyek szerint újabb gazdasági visszaesés következhet be. A meglehetősen nyugtalanító júliusi lakásértékesítési adatok és a tartós fogyasztási iparcikkekre adott megrendelések kis mértékű növekedése miatt sokan attól tartanak, hogy a hazai össztermék (GDP) harmadik negyedévi növekedése veszélyesen megközelítheti a nullát.

Lipsky szerint azonban ezek a tényezők önmagukban nem elegendőek ahhoz, hogy visszaesésbe taszítsák a gazdaságot. Az IMF nyilvánvalóan nem számít arra, hogy a munkahelyek száma váratlanul gyorsan megugrik, de ha a bővülés a várakozásoknak megfelelően alakul, nyilván újabb munkahelyek jönnek létre - mondta.

Az ázsiai tőzsdék pénteken lejtmenetben voltak. A dollár gyengülésével párhuzamosan az amerikai tempójának esetleges lassulása miatt ideges befektetőek feszülten várják Ben Bernanke Fed-elnök pénteki beszédét.

Tokióban a délelőtti kereskedésben a 225 válogatott Nikkei mutatója 8840,14 ponton állt, 66,34 ponttal, 0,7 százalékkal alacsonyabban a csütörtöki záróértékénél. A mutató ledolgozta a kezdeti több mint 1 százalékos veszteség egy részét, miután kiderült, hogy júliusban - hat hónapja először - csökkent a 5,3 százalékról 5,2-re.

IMF USA recesszió Lipsky
Kapcsolódó cikkek