Magyar gazdaság

Reális a magyar államcsőd veszélye - a piac hite kell az elkerüléséhez

„Reális veszély, hogy nem tudja hazánk visszafizetni a hitelállományát, tehát részben komolyan kell venni, a valóság azonban kicsit másként néz ki” – mondta el Mátyás László közgazdász a Klubrádióban reagálva Kenneth Rogoff nyilatkozatára.

A Közép-Európai Egyetem (CEU) tanára szerint az adós államoknak hatalmas visszafizetési kötelezettségeik lesznek. Van egyszer egy hitelállomány, a költségvetés és az államadósság aránya a GDP-hez képest 80 százalék fölött van Magyarországon. A közgazdász a Klubrádiónak elmondta, hazánk főleg külföldnek tartozik, nem pedig belföldi hitelezőknek, és ezt a piacról kellene megfinanszíroznunk, ami megtehető, ugyanakkor ehhez az kell, hogy a piac higgyen abban, hogy ezt vissza tudjuk fizetni.

A 80 százalékos államadósság arány például Japánban 200 százalék, ott viszont nem kérdőjelezik meg, hogy képes-e visszafizetni hiteleit. Ennek oka, hogy ott nem a külföldnek tartoznak, másrészt sokkal hitelesebbnek fogadja el a piac a japán gazdaságpolitikát.

Mátyás szerint fontos a gazdaságban a bizalom, melyet a gazdaság beáraz. Hazánk esetében hiába tapasztalható 1 vagy 1,5 százalékos az a hiteleinken nem sokat segít, attól még az fizetendő összege nem változik. Véleménye szerint a hitelek visszafizetése attól lesz könnyebb, ha a piac elhiszi, hogy Magyarország vissza tudja fizetni a hitelt.

Néhány kelet-európai ország csődbe mehet a következő 2-3 évben Kenneth Rogoff, a Harvard Egyetem professzora szerint. nem mindenki fogja túlélni a konszolidációt, Rogoff szerint a bedőlő jelöltek: Románia, Ukrajna és Magyarország, mely országok közül lehetetlen megjósolni, hogy melyik hanyatlása következik be.

Gaál Csaba, lapunk Vélemény rovatának vezetője viszont úgy véli, hogy kicsit ellentmondásos Rogoff álláspontja, tekintve, hogy egy évvel korábban még gazdasági élénkítést javasolt, nem törődve az államadósság elszállásával. Az ellentmondás feloldásáról itt olvashat

CEU Mátyás László Rogoff
Kapcsolódó cikkek