Magyar gazdaság

Stabil kilátások, növekvő kockázatok

A Moody’s hitelminősítő közleménye szerint továbbra is stabil az Egyesült Államok, Nagy-Britannia, Németország és Franciaország „AAA” államadósi besorolása. Azonban felhívta a figyelmet, hogy egyre közelebb kerülnek ezen államok a leminősítés lehetőségéhez.

A fejlett nagygazdaságok kilátásairól úgy nyilatkozott a hitelminősítő, hogy nagy kockázatnak vannak kitéve, az előttük álló kihívások miatt. A kihívásokra példaként említetté, hogy ezeknek a kormányoknak a gazdasági növekedést olyan időszakban kell élénkíteniük, amikor költségvetési ösztönzés ténylegesen már nem áll rendelkezésre.

A múlt hónapban a Standard & Poor’s (S&P) hitelminősítő megerősítette és érvényben hagyta Nagy-Britannia „AAA” besorolását terhelő, leminősítés lehetőségére utaló negatív kilátást. Így a Anglia a legnagyobb olyan gazdaság melynek adóskockázati besorolására valamely hitelminősítő negatív kilátást jelentett be.

A S&P még tavaly májusban rontotta negatívra a brit adósosztályzat kilátását, arra az akkori becslésre hivatkozva, hogy a brit nettó államadósság 2014-re megközelíti a bruttó hazai termék 100 százalékát.

A brit kilátás tavalyi módosítása komoly aggodalmakat okozott, ugyanis a hasonló költségvetési és államadóssággondokkal küszködő Egyesült Államok ugyanilyen szintű adósosztályzata sincs biztonságban, márpedig az amerikai „AAA” a piaci kockázat megítélés globális alapmércéje.

Az Egyesült Államok adósosztályzataira mindazonáltal az összes hitelminősítő továbbra is stabil kilátást tart érvényben.

Németország Anglia adósosztályzat Moody's S&P Franciaország
Kapcsolódó cikkek