Magyar gazdaság

Tüntetésekhez vezethet a gabonaár emelkedése

Az orosz aszály és erdőtüzek miatt emelkedő gabonaárak lázongásokhoz vezethetnek Európa egyes részein, Észak-Afrikában és a Közel-Keleten - mondják elemzők. A 130 éve legrosszabb aszály miatt Oroszország leállította a gabona exportját, ami miatt drámai módon megugrott a búza ára a nemzetközi piacokon.

Az elmúlt hetekben - különösen Vlagyimir Putyin orosz miniszterelnöknek a gabonaexport leállításáról szóló bejelentése után - 70 százalékkal emelkedett a búza ára - közölte az Inforádió.

 A 2008-as élelmiszerválság idején több fejlődő országban erőszakos tüntetések robbantak ki, és elemzők szerint mindez megismétlődhet. "Utcai lázongásokra számítunk, de arra nem, hogy kormányok buknának meg" - mondta Jonathan Wood, a Control Risks nevű nemzetközi tanácsadó cég elemzője.

A szakértő szerint 2008-hoz képest azért jobb a helyzet, mert több az élelmiszertartalék a világon. A pénzügyi válság miatt azonban sok ország csak nehezen tudja kezelni az ismét emelkedő élelmiszerárakat. Különösen azonban az országokban lehet gond, ahol a háztartások kiadásainak nagyobb részét viszi el a bevásárlás.

A Közel-Kelet, Észak-Afrika és ezen belül Egyiptom veszélyeztetett. Az országban szinte hagyományosak az élelmiszerárak miatti tiltakozások, most pedig a közelgő választások és Hoszni Mubarak elnök utódlása miatt is magas a politikai feszültség.

A dél-európai országokban vonulhatnak az utcára a költségvetési megszorítások miatt már amúgy is elégedetlen tömegek. A Janusian nevű biztonsági elemző cég szerint Kelet-Európában is "magas a kockázat".

A görögországi tüntetések ellenére sok elemző nagyobb elégedetlenséget várt Európában a pénzügyi válságot követően. Arra számítanak ugyanakkor, hogy a megszorítások ősszel kezdik érezteti hatásukat, és a nagy szakszervezetek ekkor hirdetnek majd sztrájkokat.

Az IMF és EU segélyfeltételei miatt Közép- és Kelet-Európában kezd elfogyni a türelem - különösen Romániára és a Balti államokra, de emellett Spanyolországra, Olaszországra és Franciaországra is oda kell figyelni - mondják a biztonsági kockázatokkal foglalkozó elemzők.

gabonaár búzaár mezőgazdaság élelmiszeripar
Kapcsolódó cikkek