- Általam már régóta ismert ügyeket talált a Varga Mihály általa vezetett tényfeltáró bizottság, így nem ért meglepetés. Hihető összegek szerepelnek a jelentésben. Egyelőre 234 milliárd forintnyi korábban nem ismert kiadást találtak, de ezt nagyjából ellensúlyozza a bankadó. Mindenképpen hiba, hogy az előző kormány felültervezte a büdzsé bevételi oldalát.

- Így akkor gond nélkül tartható a 3,8 százalékos hiánycél?

- Ez csak politikai szándék kérdése. Zároltak jelentős összegeket, így nem látom akadályát. Vége a puhításnak, mert az ugyan meghallgatta a magyar panaszokat, de nem érdekli. Nincs más lehetőség, csak a feszes költségvetési politika folytatása.

- Megszorítások nélkül lehetséges teljesíteni a 2011-re vállalt 3 százalékos hiányt?

- Ha megszorítás alatt adónövelést értünk, akkor szerintem nyugodtak lehetünk, mert a bankadón kívül nem látok más erre utaló szándékot. A kiadáscsökkentésnek azonban változatlanul tág tere van. Könnyebb és olcsóbb lett például a köztisztviselők felmentése. Az áhított 2,5-3 százalékos gazdasági növekedés pedig elsősorban nem tőlünk függ, hanem például a német piactól, amire rá tudnánk kapcsolódni.

- Boldogulhatunk a Nemzetközi Valutaalap (IMF) segítsége nélkül?

- Mivel megnőtt a jegybanki devizatartalék, ezért 2011-ben megleszünk az IMF nélkül. Szerencsére nem sértődékenyek, ezért 2012 akár újra lehet kezdeni a tárgyalásokat, de az még messze van.