Magyar gazdaság

IMF: aggályok merülnek fel az egykulcsos adóval kapcsolatban

A magyar kormány törekvései között találhatók némely pozitív elemek, mint például az, hogy a munkabérre rakódó adó-járulékok súlya mérséklődik. A magas adókulcsok ugyanis aláásták az ország versenyképességét, az azonban kérdés, hogy a kormány megfelelően választott-e az egykulcsos adó bevezetésével. Ezzel kapcsolatban az IMF-nek aggályai vannak – nyilatkozta a HVG-nek adott interjújában Christoph B. Rosenberg, a hazai IMF-misszió vezetője.

A Nemzetközi Valutaalap delegációjának vezetője szerint nem egyértelmű, hogy a kormány adópolitikájában csökken az együttes adóterhelés. Ahogy fogalmaz, némelyik csökken, némelyik nő; az pedig önmagában is bizonytalansággal jár, hogy nem világos, mit jelent az adók ideiglenes, átmeneti jellege.

Rosenberg szerint egyértelmű, hogy az adócsökkentés a tehetősebb sokgyermekes családoknak kedvez, ennek azonban csak rövidtávon lehetnek előnyös gazdasági hatásai. Az adóemelés ugyanakkor egyes szektorokban visszafoghatja a vállalkozások üzletmenetét és beruházási szándékait, valamint a foglalkoztatást. A szakember szerint az sem kétséges, hogy a különadókat megpróbálják áthárítani a lakosságra.

A Valutaalap már korábban is figyelmeztetett arra, hogy a kormány fiskális intézkedései nem elégségesek a jövő évi hiánycél eléréséhez. Rosenberg szerint a fenntartható költségvetéshez a kiadási oldalon kell intézkedéseket hozni. A delegációvezető kockázatosnak és merésznek nevezte a kormány terveit.

Az IMF figyelmezeti a kormányt, hogy a magánnyugdíj-pénztári befizetések állami eltérítése azzal a veszélyjel jár, hogy a költségvetés elkölti a bevételeket. Rosenberg arra is felhívta a figyelmet, hogy az eltérítés csak ideiglenesen jelent a büdzsé számára könnyítést, és problémákat okozhat a pénzpiacokon.

különadó IMF rosenberg
Kapcsolódó cikkek