Magyar gazdaság

Négy és fél éve nem voltak ilyen optimisták a magyarok

Négy és fél éve nem voltak ilyen optimisták a magyar gazdaság szereplői, mint októberben – derült ki a GKI felméréséből. Az EU támogatásával készített felmérés szerint szeptemberhez képest a fogyasztói és az üzleti bizalmi index is nőtt.

Az üzleti szférán belül az elsősorban a belföldi piachoz kötődő s emiatt az átlagosnál pesszimistább ágazatok – az építőipar, a és a szolgáltatások – várakozása javult, az iparé lényegében stagnált, de legalább pozitív szinten. Utóbbi szektorban az áremelési várakozások mértéke csökkent, a kereskedelemben viszont erősödött, csakúgy, mint a szolgáltató szektor egészében is. Az építőiparban továbbra is a csökkenő árakra számítók vannak többségben.

A lakossági hangulat javulását több tényező idézte elő: egyrészt a fogyasztók inflációs várakozása mérséklődött. Az iparban romlott a foglalkoztatási szándék, a másik három ágazatban viszont nőtt, s jelentősen kisebb lett a lakosság munkanélküliségtől való félelme. A magyar gazdaság kilátásainak megítélése a fogyasztók körében és minden ágazatban – javult, de továbbra is ez utóbbi a legpesszimistább ágazat.

A GKI fogyasztói bizalmi index értéke a 2009 áprilisában mért mélypont után ez év júniusig szinte folyamatosan nőtt, július–szeptemberben kissé hullámzott, majd októberben négy és fél éves csúcsra jutott. A következő egy évben várható megtakarítási képességre vonatkozó remények kissé javultak.

A lakosság pozitívabb a jövőt illetően, mint a múlt megítélésében, az olló októberben tovább nyílt. A javuló várakozások jót tehetnek a mélypont közeli fogyasztási keresletnek is, amely nélkül nem valószínű, hogy az évtized első felére jellemző növekedési ütem visszatér.

fogyasztói hangulat bizalmi index GKI üzleti optimista
Kapcsolódó cikkek