Magyar gazdaság

Betanított és a segédmunkások lephetik el Németországot

Jövő májusától szabadon vállalhatnak munkát Nyugat-Európa egyes uniós tagállamaiban a Kelet-Európából érkező munkavállalók. Németországban elsősorban a betanított és segédmunkásokat várnak, amely a szakmai szervezet szerint negatívan hat a németek munkaélküliségi mutatóira.

A kelet-európai EU országokból érkező állampolgárok jövő év májusától érvényes szabad munkavállalása a szövetségi munkaügyi hivatal (BA) becslése szerint lassítani fogja a csökkenését, különösen Németország új tartományiban. "Azzal számolunk, hogy a jövőben évente 100-140 ezer munkavállaló fog a kelet-európai uniós államokból ideiglenes vagy tartós munkahelyet keresni Németországban" - hangoztatta Heinrich Alt, a BA vezetőségi tagja.

Különösen a betanított és a segédmunkásokat várnak Kelet-Európából, míg a német kvalifikált munkaerőnek azonban nem kell nagy versenytől tartania a bevándorlás miatt.

Mint ismeretes, 2011. május 1-jén megszűnnek a kelet-európai uniós országokból érkezők németországi munkavállalása előtt emelt határok. A szakszervezetek és a munkaadók azt követelik, hogy addig az időpontig állapítsanak meg törvényileg szabályozott minimálbért az úgynevezett kölcsönmunkások számára.

Az Eurostat adatai szerint az lakosainak 6,4 százaléka, azaz nagyjából minden 15. ember volt külföldi állampolgár 2009 elején. A 31,9 millió külföldi körülbelül egyharmada egy másik uniós tagállamból, kétharmada pedig az EU-n kívülről érkezett, utóbbiak közülük a legtöbben 7,2 millióan európai országból. Emellett 4,9 millióan afrikai, négymillióan ázsiai, 3,3 millióan pedig amerikai ország állampolgáraként vándoroltak az unióba.

Országokra lebontva a törökök a legaktívabbak elvándorlás terén: összesen 2,4 millióan éltek az EU területén török állampolgárként tavaly. A legnagyobb befogadó állam Németország, ahol 7,2 millió ember rendelkezik lakhellyel külföldi állampolgárként - ez az összlakosság 8,8 százaléka.

Németország munkavállalás törökök bevándorlás segédmunka betanított munkás EU munkaügyi hivatal Kelet-Európa
Kapcsolódó cikkek