Magyar gazdaság

Káosz az eurózónában - aggódnak a piacok

Az eurózóna szuverén adósságválsága egyre mélyül. Írország a Nemzetközi Valutaalap segítségére szorulhat egyes vélekedések szerint, Portugália az övezetből való kilépést fontolgatja. Görögország gazdasága 4,5 százalékkal zsugorodott a harmadik negyedben a megszorítások miatt, miközben a nyomás nem csökkent az országon.

„Úgy látjuk, hogy a piacok egyre idegesebbek és aggódnak amiatt, hogy mi történik Európában” – mondta Marco Annunziata, az UniCredit vezető közgazdásza. A 10 éves ír államkötvények hozama 8,16 százalékra emelkedett.

Írország 2011-ben is finanszírozni tudja adósságát, és nem kért külső segítséget – szögezte le a Pénzügyminisztérium szóvivője. Közben elemzők azt találgatják, hogy Írország vajon mekkora hitelre szorulhat, hogy elkerülje az államcsődöt.

Az Irish Independent napilap úgy értesült, hogy Brian Lenihan, ír pénzügyminiszter kedden Brüsszelben az ország bankrendszer megmentésére kér majd segítséget az Európai Uniótól.

A legpesszimistább jóslatok szerint Írország pénzügyi szektorának 50 milliárd euróra lehet szüksége, közölte a jegybank és a pénzügyminiszter is. 2011-ben 23,5 milliárd euró finanszírozási szükséglete lehet az országnak. „Az finanszírozása a jövő év első felében tökéletesen megoldott, de figyelembe kell venni a bankszektor helyzetét” – mondta Dermot O’Leary, a Goodbody dublini közgazdásza.

Írország nem kerüli el az államcsődöt?

A Nemzetközi Valutaalap vezére, Domonique Srtauss-Kahn elmondta: Írország nem fordult az IMF-hez idáig. „Ha Írország segítségre szorul, akár holnap, két hónap múlva vagy két év múlva készen állunk, hogy segítsünk” – tette hozzá Kahn.

Axel Weber, a Bundesbank kormányzója november 12-én javasolta, hogy az Európai Központi Bank hagyjon fel a kötvényvásárlási programmal, mellyel támogatta a nagy költségvetési hiánnyal küzdő országokat, például Írországot, Görögországot, vagy Portugáliát. A kötvényvásárlási program az EKB függetlenségét veszélyezteti – jegyzi meg a Bloomberg.

A jósprofesszor az EKB-t hibáztatja

Az Európai Központi Bank monetáris élénkítéstől való tartózkodása miatt a kontinens problémái csak súlyosbodnak – mondta Nouriel Roubini , a világgazdasági válságot megjósló professzor.

„Abban a helyzetben, amikor erőteljes fiskális kiigazítások vannak, az Európai Központi Banknak muszáj lenne több likviditást biztosítania a pénzügyi szektor számára, és fokoznia kellene kötvényvásárlásait” – szögezte le a New York Egyetem közgazdásza. Az EKB nem tett eleget azért, hogy csökkentse a kötvényhozamok felárát – emelte ki Roubini.

Írország mindent megtesz, hogy csökkentse a költségvetés hiányát, mely 2010-ben a 12 százaléka, az egyszeri bankmentésekkel együtt 32 százalék. Brian Lenihan 6 milliárd eurós kiigazítást hajt végre a kiadási oldal csökkentésével és az adók növelésével a jövő évben. Írország 2010 második negyedévében az előző év azonos időszakához képest 1,8 százalékos GDP csökkenést szenvedett el, az előző negyedévhez képest 1,2 százalékos a zsugorodás üteme.

Rossz hír az eurózónából: nem veszik az ír kötvényeket

Írország és Görögország azt az utat választotta, hogy csökkentse a költségvetés hiányát, és igyekeznek elérni az 3 százalékos deficitcélját.

Portugália azonban lehet, hogy nem hajlik arra, hogy gyors kiigazításokat hajtson végre, mely lassíthatja a kilábalást.

Az ország kilábalt a recesszióból: 2010 első negyedévében 1,7 százalékos bővülést mértek egy év alatt, a harmadik negyedben 1,5 százalékos a növekedés mértéke az előző év azonos időszakához mérve.

Luis Amado külügyminiszter elmondta: egy lehetséges szcenárió, hogy Portugália kilépjen a valutaunióból.

Portugália a szuverén adósságválság frontvonalában van, a 10 éves kötvényhozamok 7 százalékon állnak, 4,5 százalékkal a német benchmark felett – írja a WSJ.

A portugál költségvetési hiány az EU 3 százalékos küszöbszáma alatt volt 2008-ig, egy év alatt a GDP 9 százalékára ugrott. A GDP arányos államadósság nem emelkedik ki az eurózóna átlagából. A gazdaságnak nagy lehetősége van a növekedésre: Brazília és Angola növekedése segítheti az exportot – olvasható a WSJ cikkében.

Az Eurostat hétfőn publikált külkereskedelmi mérlegéből kiolvasható: az euró árfolyama hátráltatja a kilábalást a nemzetek számára.

Miközben szeptemberben 1,8 százalékkal nőtt az egy hónap alatt Portugáliában, és 3,7 százalékkal zsugorodott az a külkereskedelmi mérleg mindkét hónapban 0,4 milliárd eurós hiányt mutat. Az euró 2,3 százalékkal értékelődött fel a múlt hónapban, és 7,5 százalékkal szeptemberben a Bloomberg adatai alapján.

Spanyolország gazdasága a második negyedben zsugorodott 0,1 százalékkal, a harmadik negyedben 0,2 százalékkal gyorsult a gazdaság egy év alatt.

A 10 éves kötvényhozam 4,5 százalék fölé emelkedett. Ha 5 százalék fölé emelkedik, akkor a befektetők elveszíthetik bizalmukat az országgal szemben – mondta David Schnautz a Commerzbank stratégája a Handelsblattnak. Spanyolország háromszor akkora, mint Írország és Portugália együttvéve. Az eurózóna gazdaságának 12 százalékát teszi ki.

Görögország végrehajtotta a kiigazításokat, hogy csökkentse a költségvetés hiányát. A görög a harmadik negyedévben 4,5 százalékos zsugorodást mutat éves alapon, a második negyedhez képest 1,1 százalékkal csökkent a bruttó nemzeti termék.

A görög költségvetési hiány 2009-ben a GDP 15,4 százaléka volt. A görög pénzügyminiszter hétfőn elmondta, hogy 2010-ben a GDP 9,4 százaléka lehet a költségvetés deficitje, és 2010-re érheti el a 3 százalékos maastrichti küszöböt.

A hiány nagyobb a vártnál, de 5,5 százalékponttal sikerült mérsékelni – közölte a minisztérium. A 110 milliárd eurós IMF-EU mentőcsomag értelmében Görögországnak 8,1 százalékra kell csökkentenie a deficitet 2010-ben, és 7,6 százalékra jövőre.

„Abban a helyzetben, amikor erőteljes fiskális kiigazítások vannak, az Európai Központi Banknak muszáj lenne több likviditást biztosítania a pénzügyi szektor számára, és fokoznia kellene kötvényvásárlásait” – szögezte le a New York Egyetem közgazdásza. Az EKB nem tett eleget azért, hogy csökkentse a kötvényhozamok felárát – emelte ki Roubini. -->

kiléps az euróöveztből szuverén adósságválság Luis Amado Spanyolország PIGS Görögország euró euróövezet adósságválság
Kapcsolódó cikkek