A gyengébb európai gazdaságoknak, mint Írország vagy Portugália, egy nap ki kell lépniük a monetáris unióból – mondta a világgazdasági válságot előrelátó közgazdász-professzor.

„A magánszektor adósságával kezdődött, mely államadóssággá alakult” – nyilatkozta a New York Egyetem professzora. Az adósságtól szenvedő államokat most a nemzetközi szervezetek mentik ki a bajból. Nouriel Roubini elmondta: a Nemzetközi Valutaalapot vagy az eurózónát nem fogja megmenteni senki, ne várjuk a segítséget a Marsról vagy a Holdról.
A Reuters azt írja, hogy Roubini azon kevés közgazdászok közé tartozik, aki már 2007-ben figyelmeztetett a közelgő hitelválságra. 

A jósprofesszor elmondta: lehetséges, hogy az euróövezet szétesik, de előtte néhány gyengébb tagállam kiléphet a valutaunióból. Ez egy sokkal elképzelhetőbb szcenárió: igen rossz hatásai lesznek a piacokra is, ha a tagok kilépnek, de a legfájdalmasabb az lenne, ha az államadósságokat át kellene strukturálni.

Spanyolország túl nagy...

Nouriel Roubini figyelmeztetett a magas költségvetési hiányokra és az államadósságra, melyet az eurózóna perifériájára szorul államok halmoztak fel, és ezen országoknak jelenleg a lassú gazdasági növekedéssel is szembe kell nézniük.

Spanyolországgal kapcsolatban elmondta: az ország túl nagy ahhoz, hogy bukjon, és túl nagy ahhoz, hogy megmentsék.
Ha Spanyolország nemzetközi segítséget kérne, akkor az EU-IMF által felállított hitelcsomag nagyjából felét, 350 milliárd eurót tenne ki – vélekednek nemzetközi elemzők. A hitelkeret jelentős része ezzel elfogyna. Görögországot 110 milliárd euróval segítették ki májusban, Írország 100 milliárd euró körüli összeget kaphat.

A megszorítás nem gyógyír

A költségvetési kiigazítások nem oldják meg a versenyképességi problémákat – figyelmeztetett Roubini.
Az euró 1,4-es szintről 1,34 körüli szintre esett a dollárral szemben az eurózóna adósságválságának felerősödése után.
Az euró még így is túl erős: a PIIGS-államok (Portugália, Írország, Olaszország, Görögország, Spanyolország) szempontjából szinte lényegtelen, hogy 1,4 vagy 1,34-es szinten van a dollár tekintetében az euró, a paritás-közeli állapot lenne számukra kedvező.
 
Németország gazdasági teljesítménye indokolja az erős szintet, de a gyenge államoké nem – húzta alá Roubini. Elmondta: paritás alatti szintet is indokoltnak tartana a gyenge államoknak.
Németország gazdasága dübörög: 3,7 százalékos GDP-bővülést várnak 2010-ben, Görögországban ennél nagyobb mértékben zsugorodhat a gazdaság.

A Fed segített

Roubini megismételte korábbi álláspontját: a Fed monetáris lazítása szükséges rossz volt (az Egyesült Államok jegybankjának szerepét betöltő Fed 600 milliárdos eszközvásárlási programot jelentett be a minap). A likviditásra szüksége van a gazdaságnak: az expanzív monetáris politika 0,3 százalékponttal javíthatja jövőre a növekedési ütemét, de még ezzel sem éri el az Egyesült Államok a potenciális bővülési ütemet.