Magyar gazdaság

Perpatvar Ajka és Kolontár között

A kolontári polgármestert felháborította, hogy az ajkai önkormányzat kiszámlázta településének az iszapömlés sérültjeinek kezelését, Ajkán viszont azt mondják, nem Kolontárral, hanem az állammal akarják megfizettetni költségeiket.

„Nem Kolontárral kívánja megfizettetni az iszapkatasztrófa során felmerült költségeit az ajkai önkormányzat, már csak azért sem, mert a jogszabályok alapján a katasztrófákkal kapcsolatos költségeket az állam viseli” – hangoztatta tegnap közleményében Schwartz Béla. Ajka MSZP-s polgármestere Tili Károly előző napi nyilatkozatára reagált. A kolontári polgármester ugyanis „elképesztőnek és félelmetesnek” nevezte, hogy az ajkai vezetés 26 millió forintot követel tőlük a város költségeinek megtérítéseként. Tili szerint Ajka csak a betegellátásért – a maró lúgtól sérültek kezeléséért – 21 millió forintot akar számlázni a községnek, míg a falu kitelepítettjeinek elszállásolásáért csaknem 5 milliót kérnének. A kolontári polgármester azt hangoztatta, hogy az ajkai kórháznak térségi ellátási kötelezettsége van, ezért a bajba jutottak kezeléséért való fizetés követelése felfoghatatlan a számára.

Ajkán nem értik a szomszéd falu felháborodását, mivel az első perctől kezdve segítették a károsult településeket. Nyári Ildikó ajkai jegyző szerint teljes félreértés, hogy az számlát nyújtottak volna be Kolontárnak. Katasztrófa esetén a vis maior alapból fedezik a költségeket, de Ajka nem tartozik a katasztrófa sújtotta területhez. Így Ajka helyett az érintett települések pályázhatnak a vis maior és a kármentesítési alapból. Az ÁNTSZ kérte fel az ajkai kórházat, hogy mérjék fel mekkora többletkiadással járt a sérültek ellátása. E szerint 44 fekvőbeteget láttak el, melyből hatot ma is ápolnak.

Az iszapömlés után 500 járóbeteget láttak el, de a mai napig jönnek emberek légúti és pszichés problémákkal. Egyelőre nem tudni ki téríti meg a költségeket, a jegyző szerint az Országos Egészségbiztosítási Pénztár is átutalhatja a pénzt. Tili nyilatkozata után Ajka nem tart igényt Kolontár közreműködésére, és más utat választ a város költségeinek megtérítésére.

iszapkatasztrófa iszapömlés ántsz devecser kolontár Ajka
Kapcsolódó cikkek