Magyar gazdaság

Világbank: Nyugat-Európán múlik a régió országainak jövője

A gazdasági válságból való kilábalást a közép-kelet európai régióban az elégtelen költségvetési konszolidáció és a csökkenő belső fogyasztás hátráltatja – nyilatkozza egy varsói interjúban a Világbank egyik vezető közgazdásza. Szerinte a régió államainak a legnagyobb kihívást a nyugat-európai gazdaság talpra állítása jelenti, amely nagyban Írország és Görögország és más nehéz helyzetbe jutott állam jövőjén múlik.

Rövid távon nagyon jónak tűnik a közép-kelet európai országon teljesítménye, a kényes pontok felszámolása nélkül azonban közép és hosszú távon sérülékeny a régió gazdasága – mondta egy varsói interjúban Kaspar Richter, a Világbank egyik vezető közgazdásza.

Az Európai Unióhoz 2004-ben, illetve 2007-ben csatlakozott államok – Csehország, Magyarország, Szlovákia, Lengyelország, Szlovénia, Lengyelország, Észtország, Lettország, Litvánia, Románia és Bulgária – gazdasága idén 1,8 százalékkal, jövőre várhatóan 3,2 százalékkal bővül. Idén egyedül Lettország és Románia könyvelhet el gazdasági visszaesést, míg a régiót Szlovákia és Lengyelország húzza – állítja a közgazdász.

Az elmúlt hat évben ezeknek az országok komoly gazdasági visszaesést mutattak a csatlakozást követő években, hiszen a válság miatt csökkent a működő tőkebeáramlás, estek az adóbevételek. Néhány ország – köztük a régióban elsőként 2008-ban Magyarország – nemzetközi felvételre szorult. Lengyelországban ugyanakkor - a nagyobb belső kereslet miatt – jobb eredményeket tudtak felmutatni, még ha az exportpiacok szűkültek is.

A lakosság fogyasztása és a hitelezési kedv egyértelműen pang a régióban. A vállalatok nem hajlandók ilyen gazdasági környezetben beruházni - mondja Richter, továbbá hozzáteszi, mindez azért probléma, mert a hitelezés nélkül nincs A régió kormányai mindenütt költségvetések hiányának csökkentésével vannak elfoglalva: a tervek mindenütt az állami szférában történő elbocsátásról, s a bérek befagyasztásáról szól, a növekedéshez azonban ennél több kell – áll a Világbank elemzésében. A legtöbb ország húzza-halasztja a reformokat, és nem megfelelő a költségvetési konszolidáció sem.

 A régióban a jövőben a legnagyobb kihívást az jelenti, hogy fő exportpiaca – Nyugat-Európa – is komoly gazdasági gondokkal küzd. Vélhetően Írország – Görögországhoz hasonlóan – nemzetközi segélyt fog lehívni, amely jelentős költségcsökkentést vetít előre. Az unió legfejlettebb államainak gazdasági fellendülése pedig ezen országokon áll vagy bukik.

Románia Csehország Szlovénia Litvánia Lettország hitelezés Bulgária Magyarország Észtország Lengyelország gazdasági fellendülés export Görögország Szlovákia Világbank válság Richter
Kapcsolódó cikkek