Magyar gazdaság

Galileo-botrány, avagy az amerikai-európai műhold háború

Az európai Unió Galileo néven futó műhold projektje a közelmúltban a Wikileaksnek köszönhetően került az érdeklődés középpontjába.

A Wikileaks által kiszivárogtatott számtalan amerikai diplomáciai jelentés egyik szerint Berry Smutny, a német OHB-System vezérigazgatója 2009-ben amerikai diplomatáknak úgy fogalmazott, hogy a Galileo projekt "hülyeség és elsősorban a franciák érdekeit szolgálja".

Ennek ellenére éppen ez a cég kapott megbízást arra, hogy 566 millió eurós áron megépítse a Galileo terv első tizennégy műholdját. A The Register szerint bár a német cég vezetése úgy döntött, hogy a most kiszivárogtatott dokumentum hatására azonnali hatállyal felmenti Smutnyt, nehéz vitatkozni a volt vezérigazgató állításával.

A Galileo projekt célja, hogy az amerikai hadsereg által üzemeltetett GPS rendszer európai változatának kiépítése, egy olyan, mintegy harminc műholdból álló navigációs rendszeré, amellyel az európai államok függetleníthetik magukat az amerikai GPS-től. Jelenleg harminckét műhold biztosítja a GPS hálózatot világszerte, a rendszer pontossága szinte minden körülmények között megfelelő. A nyilvánosan elérhető GPS-jel segítségével működnek az autós navigációs rendszerek és a térképes mobiltelefonok, emellett azonban egy titkosított, az amerikai hadsereg által biztosított katonai jel is létezik, ezzel vezérlik az "okos bombákat", a cirkáló rakétákat és a vadászrepülőket is.

A lap szerint a brit államot nem igazán zavarja, hogy az amerikai rendszerre van utalva az intelligens harcászati eszközök vezérlésében, Párizs viszont nem szívesen veszi, hogy az Egyesült Államoktól függ katonai szempontból, így Smutny véleménye nem megalapozatlan. A GPS rendszer bejáratott és elérhető, ugyanakkor a Galileo nagyobb, akár egy méteres pontosságot ígér. Más kérdés, hogy az európai műholdak vélhetően csak 2014-ben lépnek szolgálatba, ekkorra pedig az amerikaiak üzembe helyezik a GPS Block III-at, ezzel pedig a GPS is hasonló precizitásra lesz képes.

Egyelőre nem tudni, hogy mikor épül ki a Galileo harminc tagból álló flottája, az viszont biztos, hogy az üzleti világ nem tartotta érdemesnek a projektet a finanszírozásra, így a műholdakat az EU-ban ki nem fizetett támogatásokból finanszírozzák.

harcászat katonai gps Galileo műhold navigáció
Kapcsolódó cikkek