Magyar gazdaság

Lassan javul a tőkebeáramlás

A tavalyi 1,5-3 milliárd euró után szakértők évi 3,5-4 milliárdra teszik a jövőben beérkező összeget

Mintegy kétmilliárd eurós közvetlen külföldi működőtőke-beáramlást valószínűsít 2010-re a szaktárca, amelyek révén durván hétezer új munkahelyet teremtettek-teremtenek a külföldi befektetők – tudta meg a Világgazdaság. A külföldi elemzők prognózisaiban nagy a szórás: 2010-re 1,5–3 milliárd euró közötti befektetést vártak Magyarországon. Biztató lehet, hogy az Ernst & Young CEE Attractiveness Survey (2009) tanulmánya szerint a megkérdezett cégek fele arra számít, hogy Magyarország versenyképessége három éven belül javulni fog. (Igaz, a tanulmány kora nyáron készült, s azóta mind Magyarországon, mind pedig a többi versenytárs országban számos jelentős változás következett be a gazdaságpolitikában és a makrogazdaságban egyaránt, s persze egymással összehasonlítva is. Kérdés, ezt hogyan értékelik majd az éves felmérésben-jelentésben.) Középtávon mindenesetre a külföldi elemzők szerint is évi 3,5-4 millió euró befektetésre számíthatunk – a válságot megelőzően ez volt egyébként a jellemző adat.

Arra is van esély, hogy nem a magyar, hanem az optimistább külföldi előrejelzés jön be, legalábbis a Magyar Nemzeti Bank által a múlt csütörtökön közzétett számok alapján. A jegybank elemzéséből kiderül, hogy 2010 harmadik negyedévében a külföldiek magyarországi közvetlen tőkebefektetéseinél a 987 millió euró nettó forrásbeáramlás hátterében a külföldiek nettó 1335 milliós részvény- és egyéb részesedésnövekedése, a külföldi tulajdonosokra jutó 1001 millió újra befektetett jövedelem és az egyéb tőkemozgások –1349 milliós egyenlege áll. Ha pedig az első kilenc hónap összesített adatát nézzük, az derül ki, hogy és egyéb részesedés formájában közel kétmilliárd euró érkezett, igaz, az újrabefektetési sor mínusza ezt csökkenti. Ami a teljes FDI-állományt illeti: 2010. szeptember végén – ugyancsak az MNB adatai szerint – a stock meghaladta a 67 milliárd eurót.

Részletesebb információk egyelőre az első fél évről állnak rendelkezésre. Ezek szerint tavaly megfordulni látszott az a tendencia, amely szerint 2008-ban – a gazdasági válság hatására – csökkentek a gyártóberuházások, illetve több projektet bizonytalan időre elhalasztottak. 2010-ben azonban mind több befektető fordult a szakmailag az NGM által felügyelt befektetési ügynökséghez (ITD Hungary Zrt.), amelynek portfóliójában mind a kezelt projektek, mind pedig a pozitív döntések között is túlsúlyba kerültek a feldolgozóipari beruházások (60 százalék). A gyártószektorok közül továbbra is a járműiparból, ezen belül pedig az autóiparból, továbbá a területéről származott a legtöbb megkeresés. Pozitív döntések leginkább a vegy- (5 százalék), a jármű- (4), az elektronikai iparban (2) és a megújulóenergia-szektorban (2) születtek.

Szerencsére tavaly is akadt „nagy falat”, a döntések körében. Ilyen volt az Év befektetője díjat elnyert Audi, amely szeptemberben jelentette be, hogy mintegy 252 milliárd forint (900 millió euró) beruházással bővíti győri kapacitásait 2013-ig, és a vállalatot a teljes gyártási folyamatot lefedő autógyárrá építi ki. Évente több mint 125 ezer gépkocsit állítanak elő az Audi magyarországi telephelyén. A versenyszempontok alapján a győri telephely elsősorban az infrastruktúrával, a rugalmas és kompetens munkaerővel, valamint a kedvező bérstruktúrával nyerte el a beruházást. A másik nagy bejelentés is autóipari volt: az Év legnagyobb kapacitásbővítését végrehajtó vállalat díjat érdemelte ki az 1991 óta jelen lévő General Motors Powertrain-Magyarország. A szentgotthárdi egység a világ egyik vezető motorgyára lesz azt követően, hogy négy év múlva befejeződik a múlt év őszén bejelentett 500 millió eurós beruházás, amely révén a termelőkapacitás eléri az évi egymillió darabot, valamint 800 új munkahely jön létre.

Ugyan nem a ma, hanem a közeljövő adatait vetíti előre (hiszen a befektetési döntés és a között eltelik egy kis idő) a potenciális befektetők érdeklődése, amely részben a szaktárca illetékes államtitkáránál, részben az NGM háttérintézményénél, az ITD Hungarynél csapódik le. Mint korábban Becsey Zsolt külgazdasági államtitkártól megtudtuk: az ITD Hungarynél októberig 26 pozitív döntés született 1,8 milliárd euró értékben, s ezek a megvalósulásuk után több mint 5600 új munkahelyet hoznak létre. A kedvező döntések száma jelentősen meghaladja 2009 hasonló időszakáét (15), és eléri a 2008-ban született projektekét (24). 2009-ben azonban az alacsonyabb volumenű (650 millió euró) beruházások több állást teremtettek (6360 fő), mint tavaly.
Ami a megkezdett új tárgyalásokat illeti: az első fél évben 370 új megkeresés érkezett az ITD Hungaryhez. Az ügynökség decemberben 168 befektetési jellegű projektet kezelt. Ez kevesebb a 2009. évinél (az mintegy 290 volt), s nem éri el a két évvel ezelőttit sem (300 körül volt 2008 hasonló időszakában), ugyanakkor értéke kimagasló: 2,3 milliárd eurónyi.

Becsey egyébként korábban azt is elmondta, az ITD által kezelt projektek tekintetében öszszességében a szolgáltató szektorból érkezik a legtöbb új megkeresés, azon belül is a szolgáltató központokhoz kapcsolódó és kezelt projektek száma kimagasló. A tudásalapú ágazatok közül a szolgáltató központok, az ICT, a logisztika, a biotechnológia és a kutatás-fejlesztés iránt folyamatos az érdeklődés a befektetők körében.

működő tőke gazdasági válság javulás tőkebeáramlás befektetés magyar gazdaság
Kapcsolódó cikkek