Magyar gazdaság

Médiatörvény: Az államtitkár rendre utasította az EBESZ-t

Dunja Mijatovic, az EBESZ sajtószabadság-megbízottja és Kovács Zoltán kormányzati kommunikációért felelős államtitkár közös sajtótájékoztatón beszélt a médiatörvénnyel kapcsolatos tárgyalásokról.

Dunja Mijatovic a sajtótájékoztatón hangsúlyozta, hogy az EBESZ konstruktív párbeszédre törekszik a magyar kormánnyal, és a következőkben foglalta össze az EBESZ kifogásait a médiatörvénnyel kapcsolatban: a szervezet továbbra is kifogásolja, hogy a Médiatanács kizárólag Fideszt-delegáltakból áll, mivel az EBESZ szerint ez alááshatja a média pluralizmusára törekvő szervezet célkitűzéseit. A nemzetközi szervezet továbbra is úgy látja, hogy nincs garancia a közszolgálati médiumok függetlenségére, továbbá problematikusnak tartják a Médiatanács tagjainak 9 éves mandátumát is.

A Hírszerző tudósítása szerint Kovács Zoltán kritizálta a szervezetet, amiért az szerinte olyan megállapításokat tett korábban, amelyek a lényegi párbeszéd korábbi elindulása esetén elmaradtak volna. Kovács úgy látja: az EBESZ-nek „rendkívül körültekintően” kell eljárnia, ha megfogalmazza a véleményét, ehelyett az történt, hogy december 22-én az EBESZ „lángra gyújtotta” éles megfogalmazásával a nyugati közvéleményt. Az EBESZ tekintélye „hatalmas felelősséget” ró a nemzetközi szervezet vállára – hangsúlyozta az államtitkár, aki szerint most van rá esély, hogy sikerülhet a vitát visszaterelni a vitát „oda, ahová való”, „a józan ész és a szakmai vita” terepére.

Magyarország „nyitott az ésszerű szakmai párbeszédre” a médiatörvényről – mondta az államtitkár, hiszen a felek között „nincs lényegi vita” az alapelvek tekintetében. A magyar kormány továbbra is nyitott arra, hogy ha az Európai Bizottság észrevételeket tesz, arról „beszélgetés” induljon el. Erre azonban a magyar kormány szerint „ma nincs szükség”.

Az EB "tisztázó választ" vár

Az Európai Bizottság még ezen a héten levelet küld a magyar kormánynak, és abban újra kifejti a médiatörvénnyel kapcsolatos ellenvetéseit - közölte kedden Strasbourgban José Manuel Barroso, az uniós végrehajtó testület vezetője.

Az Európai Parlament (EP) plenáris ülésén képviselői kérdésre válaszolva Barroso hangsúlyozta: függetlenül attól, hogy most Magyarország tölti be az EU soros elnöki tisztségét, az országot ugyanolyan tisztességes és elfogulatlan elbírálásban kell részesíteni, mint bármely más tagállamot.

Barroso - mint mondta - "tisztázó választ vár" a magyar kormánytól a törvénnyel kapcsolatos uniós aggodalmakra. Szavait utóbb megerősítette egyik szóvivője is, hangsúlyozva, hogy az Európai Bizottság által küldendő levél a helyzet "tisztázását" kéri majd Budapesttől, és ekként nem számít hivatalos "figyelmeztetésnek", ami a brüsszeli bizottság részéről az első lépést jelentené egy Magyarországgal szembeni esetleges jogsértési eljárásban.

médiatanács Európai Bizottság Kovács Zoltán médiatörvény EBESZ mijatovic
Kapcsolódó cikkek