Magyar gazdaság

Nyárra elkészülhet a Zsolnay Negyed

Bár egyes híradások szerint őszre lesz kész a Zsolnay Negyed, Merza Péter, a Pécsi Városfejlesztési Nonprofit Kft. igazgatója elmondta, a tervek szerint május–júniusra a 11 milliárdos beruházás összes épületét át kívánják adni.

Egészen különleges élmény átmenni a Zsolnay negyed két oldala között a hídon, amelynek már a terhelési próbája is lezajlott. Kész az aljzata, benne a fűtőszálakkal, amelyek megakadályozzák, hogy télen a nyitott híd jeges, havas maradjon. A hídról már csak az üvegkorlát hiányzik. A 6-os fölött átívelő hídról jól látszik a homlokzatjavító munka A 6-os fölött átívelő hídról jól látszik a homlokzatjavító munka - írta a bama.hu.

Az egyetemi negyed északi oldalán is van egy híd, ez azonban zárt, az egyik épületből a zeneházba vezet. Itt egy mintegy kétszáz fős hangversenyterem, rengeteg hangszigetelt kis próbaterem épül. Az egykori szocreál épületből most egy világos, jól átlátható ház alakul ki.

A Zsolnay Negyed 6-os úttól délre eső része jórészt az egyetemisták birodalma lesz – itt látványosak a változások tavaly őszi bejárásunkhoz képest. Kész a parkolóház, olyannyira, hogy fel is vannak festve a burkolati jelek. Elkészült az egyetemi menza, belül vidám zöld színnel fogadja majd az oda betérő hallgatókat. A hídfő mellett lesz a turisták fogadóépülete is, amely szintén hamarosan használható lesz.

A tervek szerint január 29-én előadással nyithat a Bóbita Bábszínház az egykori DOZSO teljesen felújított épületében. Akik jártak az egykori művelődési központban, valószínűleg nem fognak ráismerni. Bábmúzeum, kakaóbár, hatalmas színpad fogadja majd a látogatókat, kívül pedig különleges bábos óra lesz az épületen (a Pécsi Galéria felőli oldalon): a legfőbb bábkarakterek mutatják majd az időt különleges módon, forogva.

A Bóbita Bábszínház felől a Míves Negyed felé a kézművesek utcáján visz az út, itt is folyik a munka, számos épület homlokzata immár olyan, ahogy Zsolnay Vilmos láthatta. Azt a környéken járók kívülről is láthatják, hogy folyik a homlokzatrekonstrukció, ez belül még látványosabb.

zsolnay-negyed EKF rekonstrukció Pécs beruházás
Kapcsolódó cikkek