Magyar gazdaság

Az egekbe emelkedett az állástalanság

A januári zárónapon több mint 684 ezer álláskeresőt tartottak nyilván, vagyis az idei első hónapban 93 ezerrel nőtt a nyilvántartott álláskeresők száma Magyarországon.

Az előző hónaphoz képest ez 15,7 százalékos emelkedést jelent. Még a szezonálisan kiigazított adatok szerint is mintegy 36 ezerrel több regisztrált munkanélküli volt januárban, mint tavaly decemberben – mindezt a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat (NFSZ) közölte honlapján a legfrissebb munkaerő-piaci adatok között. A mostani érték az előző év azonos időszakához képest 4,8 százalékos növekedést jelent a munkanélküliek létszámában.

Az álláskeresők száma annak ellenére emelkedett ilyen nagy mértékben, hogy januárban az előző hónaphoz viszonyítva 132,9 százalékkal – több mint 21 ezerrel – nőtt a bejelentett új állásoké. A foglalkoztatók összesen 37 ezer új állást jelentettek be az idei év első hónapjában. A foglalkoztatási szolgálat közlése szerint az egy hónap alatt végbement nagyarányú növekedés meghaladja a szokásos januári felugrás mértékét, ennek az az oka, hogy a január 20-i zárónapig „még nem sikerült teljes mértékben beindítani a közjellegű foglalkoztatás új rendszerét”.

A legtöbb álláskeresőt Borsod-Abaúj-Zemplén és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében tartották nyilván. Előbbiben csaknem 80 ezer, utóbbiban több mint 74 ezer munkanélküli van.

munkanélküliség Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat álláskereső állástalan
Kapcsolódó cikkek