Magyar gazdaság

IMF: Nem lehet eléggé csökkenteni a deficitet

Az IMF friss elemzése szerint globális szinten elmondható, hogy az államháztartások rendbetétele több évet vesz igénybe, idén nem tudják annyival csökkenteni a deficitet a kormányok, hogy az egyensúly kialakuljon.

Az IMF kormányzati tervekre vonatkozó elemzése szerint az Egyesült Államok és Japán is elhalasztja az idei évre tervezett kiadáscsökkentő lépéseket. A tavaly novemberben körvonalazott elképzelések mostanra megváltoztak, egyrészt a fiskális kondíciók javulásának köszönhetően, de főként azért, mert mindkét kabinet inkább a gazdaságélénkítő lépések növelése mellett döntött az elmúlt két hónapban. Az IMF szerint ezért mindkét országnak részletes deficitcsökkentő programot kell közzé tennie az államháztartás helyzetének javítása érdekében.

Az IMF megjegyzi, hogy a fejlett országokban a fiskális helyzet jobban alakult, mint ahogyan azt a 2010 novemberében közölt elemzésükben várták. Ugyanakkor az összességében 0,3 százalékot kitevő javulás javarészt egy-két ország határozottabb lépéseinek köszönhető és nem feltétlenül jellemző a fejlett országokra általában.

Az IMF szerint a nem túl erőteljesen javuló deficit helyzet mellett tény, hogy a fejlett államokban határozottan növekedett a gazdaság, ugyanakkor aggodalomra ad okot, hogy egyes országokban a jobb gazdasági eredményeket a magasabb kiadások finanszírozására használták fel.

A Valutaalap megjegyzi, hogy a hosszú távú deficitcsökkentés kapcsán eltérő a megközelítés országonként: az Egyesült Államok megfelelő terveket dolgozott ki, igaz, ezek megvalósítása kérdéses, hiszen az Obama-kormány nem rendelkezik kellő többséggel a Kongresszusban. Európa ugyanakkor főleg intézményi válaszokat adott a kérdésre: az Európai Tanács állandó mentési mechanizmust hozott létre, ugyanakkor – jegyzi meg az IMF – bizonyos pénzügyi intézmények gyengültek, például felszámolták Magyarországon a független Költségvetési Tanácsot.


 

élénkítés államháztartás IMF deficit deficitcsökkentés fiskális Valutalaap
Kapcsolódó cikkek