Magyar gazdaság

Orbán-csomag Matolcsytól - Már csak egyet kell aludni

Már csak egyet kell aludnunk, s megtudhatjuk, mi vár ránk az elkövetkező hónapokban, években. Bevételnövelés, kiadáscsökkentés, plusz 250 milliárd forintos zárolás.

A kormány holnap ismerteti a 2011–13-ra szóló strukturális reformprogamot, amelytől 700-750 milliárd forintos államháztartási kiigazítást várnak. A Növekedési és stabilitási programról egyelőre szinte semmi biztosat nem lehet tudni, bár számos vélt eleméről értesülhetett már a közvélemény.

A kevés fix elem egyike a 250 milliárd forintos zárolás, amely egyre nyilvánvalóbban a reformcsomag része. Ugyanis korántsem biztos, hogy az idén sikerül annyit lefaragni a kiadásokból, amennyi a magán-nyugdíjpénztári bevételek nélkül is pályán tudná tartani a deficitet. Mindenesetre az Országgyűlés ma tárgyal először a zárolásról.

Számításaink szerint – a fentiek fényében – a tényleges szerkezeti átalakítások szaldója mintegy 500 milliárd forint lehet, ami még így is komoly kihívás. Hogy ezen belül pontosan mekkora arányban szerepelnek bevételnövelő és kiadáscsökkentő lépések, holnap derülhet ki, de egyre valószínűbb, hogy a kormány kénytelen lesz az előbbi csoportba tartozó eszközöket is bevetni, akár durván fele-fele arányban.

Szóba jöhet a bevételi oldalon a zöldadók növelése, egy egészségügyi hozzájárulási minimum rögzítése s a hamburgeradó. A kiadási oldalon biztosabbnak tűnnek a „jelöltek”, ám az korántsem borítékolható, hogy a különböző ellátások, juttatások kurtításából és a közösségi közlekedés átalakításából akár hosszú távon is összejöhet a szükséges évi 250-300 milliárd forint.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható!

 

hamburgeradó megszorítás orbán-kormány adózás zöldadó Orbán-csomag
Kapcsolódó cikkek