Magyar gazdaság

Siófok megvenné Tihany részvényeit

Siófok képviselőtestülete rendkívüli ülésen döntött arról, hogy kész megvásárolni a Tihany által eladásra kínált Balatoni Hajózási Zrt. részvényeket

Tósoki Imre, tihanyi polgármester elmondta, a településnek 4,51 százalékos tulajdoni hányada van a balatoni hajózási társaságban, amelyet 22 kikötővel rendelkező önkormányzat birtokol. A 9.239 darabos, darabonként 20 ezer forintos részvénypakettjéből 8.739-et kíván értékesíteni, részvényenként 29.076 forintos piaci áron, amiért 254 millió forintos bevételt remél.

A hajózási társaságban 2008-ban vált 100 százalékos tulajdonossá a 22 tóparti önkormányzat, amikor bizonyos feltételekkel, ingyenesen kapta meg az államtól a cég 49 százalékos tulajdoni hányadát a meglévő 51 százalékos részesedése mellé. Azóta négy település: Balatonvilágos, Badacsonytomaj, Fonyód és Balatonalmádi is értékesített az értékpapírjaiból. Valamennyit Siófok vásárolta meg, meghatározó, 27,97 százalékra növelve tulajdoni részesedését a cégben.

 Tósoki Imre azzal indokolta a tihanyi képviselőtestület döntését, hogy a település jelentős uniós beruházásba kezd, és a hajózási részvények eladásából kívánják az ehhez szükséges önerőt előteremteni. A mai gazdasági helyzetben a testület nem kívánta felvállalni, hogy felvételével, vagy kötvénykibocsátással kockáztatja a település gazdálkodásának stabilitását - tette hozzá. A döntéshez az is hozzájárult, hogy a hajdani ingyenes állami részvényjuttatás egyik feltételeként a tulajdonos önkormányzatoknak 2012-ig 1,4 milliárd forintos tőkejuttatásban kell részesíteniük a hajózási társaságot, amely Tihanyra 60 millió forintos terhet róna, ha nem értékesítené a részvénypakettje túlnyomó részét.

Az eladásra kínált hajózási részvényekre a tulajdonos önkormányzatoknak elővásárlási joguk van, az eladási ajánlathoz képest 30 napon belül jelezhetik vételi szándékukat. Több vételi ajánlat esetén - a szindikátusi szerződés értelmében - a meglévő részvényeik arányában juthatnak újabb tulajdoni hányadhoz a vásárolni szándékozók.

A társaság 2010-re 1,9 milliárd forintos forgalmat tervezett, azonban a gazdasági válság és a viharok miatt összességében mintegy 170-180 millió forintos bevételkiesést szenvedett el, amit csak kemény megszorításokkal sikerült ellensúlyoznia, egyebek közt a bérkiadások korlátozásával, anyagtakarékossággal, valamint azzal, hogy nem osztottak prémiumot - fogalmazott Horváth Gyula, a társaság vezérigazgatója a múlt év végén. Szeptemberben úgy vélte "jó ha a felét sikerül teljesíteni" a tervezett 95 millió forintos adózás előtti eredménynek.

A hajózási cég főbb üzletágai a menetrendszerinti hajózás, a kompközlekedés, a rendezvényhajózás és a vitorláskikötők üzemeltetése. A társaság 22 személyhajó-kikötőjében 23 személyhajó, 1 gyorshajó, 4 komp és egy kalandvitorlás közlekedik.

árfolyamok Tihany részvények balatoni hajózási rt Siófok
Kapcsolódó cikkek