Magyar gazdaság

A 40 évvel ezelőtti átlag 15 százalékát keresik a legszegényebbek

Az utóbbi évtizedekben bekövetkezett negatív változásokat követően a következő évtizedekben tovább szélesedhet a szakadék a világ leggazdagabb és legszegényebb országai között – áll az ENSZ jelentésében.

A Reuters által ismertetett, 48 országra kiterjedő felmérés szerint a legszegényebb országok több mint kétharmada Afrikában található, és a legkevésbé fejlett ország (least developed country - LDC) kategóriába sorolható. A minősítést számos kritérium határozza meg, többek között az, hogy ezekben az államokban az egy főre jutó nemzeti jövedelem 905 dollárnál alacsonyabb. Az adatok szerint a legkevésbé fejlett országokban az egy főre jutó átlagos jövedelem a negyven évvel ezelőtti, világ átlag 15 százalékára csökkent, míg korábban 18 százalékot tett ki.

A jelentés több ajánlást fogalmazott meg az Isztambulban május 9-13. között tartandó újabb konferenciára, amelyen a következő tíz évre fogadnak el programot. Eszerint a donor országoknak növelniük kellene a legkevésbé fejlett országoknak nyújtandó segélyt, úgy, hogy annak mértéke 2013-ra a bruttó nemzeti jövedelmük 0,15 százalékát, 2015-re pedig 0,2 százalékát tegye ki.

A további célkitűzések között szerepelne vámmentes és korlátlan hozzáférés biztosítása a legkevésbé fejlett országok exportjához, tovább csökkentenék az országok hivatalos bilaterális és multilaterális adósságát. Az ENSZ ezzel párhuzamosan megkétszerezné az LDC-k mezőgazdaságának termelését és javítana az iskoláztatási helyzeten. A célok ambiciózusok, hiszen a szervezet 2021-re megfelezné a legszegényebb kategóriába tartozó országok számát. 1970 óta mindössze három állam: Botswana, a Zöldfoki szigetek és a Maldív szigetek kerültek ki ebből a legrosszabb csoportból.

GDP legkevésbé fejlett országok ENSZ mezőgazdaság export LDC
Kapcsolódó cikkek