Magyar gazdaság

"A leminősítés nagyon is valós lehetőség" - Nomura az Orbán-csomagról

A kormány csomagjával még 480 milliárd forintos lyuk marad a költségvetésben 2013-ra a Nomura szerint. Peter Attard Montalto úgy gondolja, hogy az irány jó, de a leminősítés kockázata nem hárult el.

Peter Attard Montalto, a Nomura londoni közgazdásza a Széll Kálmán Tervet úgy értékelte, hogy „egy bizonytalan lépés, amely homályosan, de a helyes irányba mutat” – írja a Bloomberg hírügynökség. A közgazdász szerint azonban nem elegendő az intézkedéscsomag, hogy elérje a kormány célját.

Orbán-csomag - Mi is érezni fogjuk

„A kiadáscsökkentési és a bevételi változtatások jó irányba mutatnak. Azonban bármit is mondjon a kormány, ez megszorítás” – vélekedett az elemző.

A cél eléréséhez a csomag mérete nem elegendő, 2013-ra még mindig 480 milliárd forintos lyuk lesz a költségvetésben.

Külföldi vélemények a magyar megszorító csomagról

Magyarország leminősítésének kockázatát továbbra is fenntartjuk, mely nagyon is valós lehetőség álláspontunk szerint, de a csomaggal nyert némi időt a kormány – mondta Peter Attard Montalto.

A bóvli küszöbén

Mint ismert, a 3 nagy hitelminősítő a legalacsonyabb, még befektetésre ajánlott kategóriában tartja Magyarországot, egy hajszál választja el a „bóvli” kategóriától. Az irány mindhárom hitelminősítőnél a leminősítés felé vezethet, mert a besorolás margójára negatív kilátást tűztek. A Fitsch, a Moody’s és a Standard & Poor’s nem szólalt meg eddig a csomag kapcsán, noha a Moody’s korábban jelezte, hogy nem várható leminősítés a közeljövőben.

Összességében azt gondolom, hogy csekély mértékben negatív hatást gyakorol a csomag a valutára és a fix hozamú piacra, a részvénypiacokra egyértelműen negatívan hat az adócsökkentés elmaradása és a bankadó fennmaradása 2012-ben – fejezte be helyzetértékelését a Nomura elemzője.

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek