Magyar gazdaság

Adóverseny? - A pehelysúlyú Magyarország nagy ütést kaphat

A kisebb, fejletlenebb államok, így Magyarország is, igen rosszul járna az egységes európai társasági adóalappal. A német–francia paktum részét képező brüsszeli javaslat jelentősen rontaná hazánk verseny és beruházásvonzó képességét – írja a Népszabadság.

Nem okozott osztatlan örömöt az ír adótanácsadók körében Algirdas Semeta adóügyi biztos szerdán bemutatott új elképzelése a közös konszolidált társasági adóalap bevezetéséről. A szakértők szerint a szigetországban munkahelyek százezrei szűnhetnek meg egy ilyen lépés eredményeként. Érvelésük Magyarország számára is megfontolandó, hiszen ebből a szempontból hasonló helyzetben vagyunk.

Az adóharmonizációval különböző fejlettségi szintű országokat ugyanabba a keretbe kényszerítenének, ami nagyon igazságtalan helyzetet teremtene – hangsúlyozta Herich György nemzetközi okleveles adószakértő a Népszabadságnak. A Magyar Okleveles Adószakértők Egyesületének elnöke szerint az egységes társasági adóalappal a kevésbé fejlett országok legmarkánsabb befektetésvonzó és -megtartó képességüket veszítenék el.

Ez éppen olyan lenne, mintha egy pehelysúlyú bunyóst egy nehézsúlyú öklözővel engednénk össze. A ring mérete, a szabályok, a menet hossza minden ugyanaz, csak hát a sportolók közötti különbségből jól látható, hogy kinek lenne komoly esélye a győzelemre – fogalmazott Herich György. Nem véletlen, hogy ezt az elképzelést a németek és a franciák erőltetik, ez egy jól kitalált terv, hogy a kevésbé fejlett országokból hogyan lehet kiszivattyúzni a pénzt – mondja. A javaslat a magyar gazdaságélénkítési törekvéseket is aláásná, és egész Kelet-Közép-Európa fejlődését is visszafogná.

Vámosi Nagy Szabolcs, az Ernst & Young adószakértője szerint az uniformizálással, ahogy az írek, úgy a hozzájuk hasonló fejlettségi szintű országok is sokat vesztenének versenyképességükből. Ha egységesíteni akarnak Brüsszelben, az nekünk sem érdekünk, ahogy azt néhány napja Orbán Viktor miniszterelnök hangsúlyozta is – emlékeztetett. Vannak cégek, amelyek egyszerűen azért mennek ezekbe az országokba, mert az adóterhelés kisebb és nagyon nem mindegy számukra, hogy a társasági adóalap kiszámításánál például az építmények amortizációjaként évi négy vagy csak két százalékot lehet érvényesíteni. Megjegyezte: nem ismeri ilyen mélységében az ír helyzetet, ám megalapozottak lehetnek félelmeik, még ha a volument erős túlzásnak is érzi.

 

Ernst & Young Vámosi Nagy Szabolcs társasági adó társasági adóalap adóverseny
Kapcsolódó cikkek