Magyar gazdaság

"Az utolsó jog" - Tüntetés lehet korkedvezményes nyugdíj ügyben

Minimum demonstrációra kell számítani, de az európai fórumokra is kiviszik ügyüket a szakszervezetek, ha a mostani elképzelések szerint változtatja meg a kormány a nyugdíjszabályokat, azaz eltörli a korkedvezményes nyugdíj lehetőségét a rendvédelmi testületek dolgozói számára.

Erről nyilatkozott a Duna Televízió műsorában Árok Kornél, a Hivatásos Tűzoltók Független Szakszervezetének elnöke és Holecz Gábor, a Vám- és Pénzügyi Dolgozók Szakszervezetének elnöke.

Mint azt korábban a Világgazdaság Online megírta, sajtóértesülések szerint már a jövő héten a Parlament elé kerülhet egy olyan egyéni képviselői indítvány, miszerint felfüggesztenék a korkedvezményes nyugdíjba vonulás lehetőségét.

A két vezető továbbra is indokoltnak látja a kedvezményes nyugdíjba vonulás lehetőségét a rendvédelmi dolgozóknál, ugyanakkor cáfolták, hogy tömegesen mennének nyugdíjba negyven évesen a rendvédelmisek. Mindenesetre úgy látják: a szabályok szigorításából, a korkedvezményes eltörléséből az általuk képviselt területen majd csak húsz-huszonöt év múlva láthat hasznot az államkassza, mert az állomány rendkívül fiatal, a szigorításból tehát számottevő bevétel most nem keletkezik.  

"A hivatásos állomány vonatkozásában semmilyen plusz hasznot nem hoz majd a korkedvezményes nyugdíjak megszüntetése. Annyira fiatal az állomány, hogy ennek forintális haszna húsz-huszonöt év múlva lesz az államkasszára nézve" – nyilatkozta a Közbeszéd stúdiójában Árok Kornél. Az adatok szerint ma 2,9 millió a nyugdíjas, ebből a korkedvezményes nyugdíjasok száma közel tizenötezer fő – beleértve a bányászokat, színészeket, vegyipari dolgozókat is – tette hozzá Holecz Gábor. Saját szervezetüknél, a Vám- és Pénzügyőrségnél is fiatal az állomány, száz-kétszáz fő vonulhatna szolgálati nyugdíjba, ez pedig jelentős megtakarítást nem jelent az államnak – tette hozzá.

A jelenlegi szabályozás szerint a nyugdíjba vonulónak nem lehet több a nyugdíja a legutolsó havi illetményénél – tehát a politika részéről "kijött" hamis információ az, hogy a korkedvezményes nyugdíjasoknak több a nyugdíjuk, mint a keresetük volt. Régebben előfordulhatott ilyesmi, de jelenleg szó nincs erről - szögezte le Árok Antal.

Ötven év felett mind fizikálisan, mind mentálisan elhasználódnak az emberek – így indokolta a korkedvezményes nyugdíj szükségességét a rendvédelmi dolgozók esetében Árok Antal. "Fizikálisan még bírhatja pár évig, sokáig nyilván nem. Azonban azok a behatások, amik egy-egy káresetnél érik például a tűzoltókat – amikor egy gyerek ott hall meg a kezei között, vagy felrobban mellette egy gázpalack, vagy összeégett embert hoz ki – lelkileg megviselik az embert" - hangoztatta a szakszervezeti vezető.

A szakszervezetek jelenlegi koncepciója az, hogy aki jelenleg a rendszerben van, aki a mostani szolgálati törvény szerint vállalta a szolgálatot, az a mostani szabályok szerint mehessen majd nyugdíjba, rá ne vonatkozzanak az új feltételek. Holecz szerint egyébként ez az "utolsó jog", amit a kormányzat most elvenni készül a rendvédelmi testületek dolgozóitól.

Jó eséllyel lesz demonstráció, ha a jelenlegi elképzelések mentén módosulnak a nyugdíjszabályok – mondta kérdésre válaszolva Árok Kornél. Ezen túl hajlandók európai uniós fórumokra is kivinni az ügyet, mivel ez nem csak a rendvédelmi dolgozók érdekeit védi, hanem a magyar állampolgárokét is - hangoztatta. Holecz Gábor szerint a demonstárció a minimum – ezen túl minden, törvényes nyomásgyakorlást is bevetnek majd a kormányzattal szemben, ha szükségessé válik – hangzott a beszélgetésben.

korkedvezményes nyugdíj nyugdíjas Hivatásos Tűzoltók Független Szakszervezete Pénzügyi Dolgozók Szakszervezete
Kapcsolódó cikkek