Magyar gazdaság

"Japán hamar talpraállhat" - Vagy a vészmadárnak lesz igaza?

A GKI Energiakutató Kft. ügyvezető igazgatója szerint a japán atomerőmű-hálózat olyan meghatározó, hogy azt rövid távon biztosan nem lehet nélkülözni.

A szakember az MR1-Kossuth Rádió reggeli műsorában elmondta: arra számít, hogy a sokfelé elkötelezett és sokfelől táplálkozó japán gazdaság lassan magához tér majd pillanatnyi bénultságából, a talpra állás pedig gyors lesz.

Higgadtságra intett a japán események kapcsán Hegedűs Miklós, a GKI Energiakutató Kft. ügyvezető igazgatója a 180 percben. Bár most Svájctól Németországig mindenki a radioaktív sugárzás veszélyeit latolgatja, a japán atomerőmű-hálózat olyan meghatározó, hogy azt rövid távon biztosan nem lehet nélkülözni, hiszen Japánnak nincs hazai energiaforrása - hangsúlyozta a szakember.

Roubini nem ért egyet a gyors talpraállással

A legrosszabb dolog, ami történhetett Japánnal - mondta Nouriel Roubini, a világgazdasági válságot előre látó professzor a földrengés után. Azt is kiemelte, hogy a bizalomra is hatást fog gyakorolni a katasztrófa.

Rövidtávon, ha van egy sokk, mint például ez, a gazdasági tevékenység visszaeséséhez vezet – mondta Roubini. Azonban kiemelte, hogy egy erőteljes költségvetési stimulussal a gazdaság felépülése helyreállhat.

A részvénypiacok szempontjából egyértelműen negatív a földrengés, mert semmisült meg – húzta alá a professzor. Emellett kiemelte, hogy a bizalomra is jelentős hatása lesz a történteknek.

A turizmust is értinheti a katasztrófa

Több magyarországi kiutaztató iroda is úgy döntött, felfüggeszti vagy későbbre halasztja útját Japánba, a beutaztató irodáknál pedig folyamatos a lemondás a Japánban történt kettős katasztrófa miatt. Csabai Ferenc, a kifejezetten Japánnal foglalkozó Net Travel Services Utazási Iroda üzletfejlesztésért felelős vezetője az MTI-nek elmondta: áprilisig minden útjukat felfüggesztették. Az azt követőekről pedig később döntenek.

A Net Travel Service tulajdonosa a Japan Travel Bureau, Japán egyik legnagyobb utazási irodája, Európában 13 országban van jelen. Csabai Ferenc elmondta: bár Magyarországon a Külügyminisztérium nem sorolta az utazásra nem javasolt országok közé Japánt, más európai országokban ezt már megtették, így egységes döntést hozott az utazási iroda, és sehonnan sem indít utakat.

Magyarországon ez 35 embert érint, ők utaztak volna március 25-én Japánba. Csabai Ferenc elmondta, hogy az utasok választhatnak: visszakaphatják a befizetett részvételi díjat, de későbbre is halaszthatják az utat. A magyar külügyminisztérium továbbra is azt javasolja, hogy a helyzet általános normalizálódásáig a magyar állampolgárok csak a feltétlenül indokolt esetben utazzanak a szigetországba.

Hóka Péter, a japán turisták beutaztatásával foglalkozó Miki Travel ügyvezetője az MTI-nek arról számolt be, hogy akár az éves forgalmuk 50 százalékát is elveszíthetik, ha a következő két-három hétben nem történik valami pozitív fordulat Japánban. Mint mondta, a beutaztatás szempontjából a tavasz és az ősz a legintenzívebb időszak, bár a japán turistákra igaz, hogy az év minden hónapjában utaznak. Elmondta, hogy a következő két hétben induló csoportok 70 százaléka lemondta az utat, hétvégén azok a vendégek érkeztek meg Magyarországra, akik már eleve Európában voltak.

A Magyar Turizmus Zrt. (MT Zrt.) adatai szerint tavaly 76.402 japán vendég érkezett Magyarországra, ez 7,4 százalékos növekedés 2009-hez képest. A japán turisták 2010-ben összesen 148.128 vendégéjszakát töltöttek el Magyarországon, ami 4,9 százalékos emelkedés az egy évvel korábbihoz képest.

 

Egyesült Államok földrengés dollárkötvények USA Japán Amerika
Kapcsolódó cikkek