Magyar gazdaság

Mi vár Japánra és a világra a földrengés után?

A példátlan erejű földrengés és az azt követő szökőár az emberi tragédián túl jelentős károkat okozott az alap-infrastruktúrában.

A példátlan erejű földrengés és az azt követő szökőár az emberi tragédián túl jelentős károkat okozott az alap-infrastruktúrában. Emiatt jelentős termelő-kapacitás esett ki, a japán rövidtávon bizonyosan csökken. A gazdasági károk felmérése folyamatban van, a kezdeti 15-25 milliárd dolláros becsléseket követően már 180 milliárd USD-s becslések is napvilágot láttak. Ezzel összefüggésben nem elképzelhetetlen, hogy a viszontbiztosítóknál alaptőke-emelésre is sor kerülhet - áll Czachesz Gábor, az OTP Alapkezelő Befektetési igazgatójának közleményében.

"Közép-távon azonban már optimistábbak lehetünk, a második félévben az újjáépítés lendületet adhat a japán gazdaságnak, ahogy az a Kobe-i földrengés után is megfigyelhető volt. " - írta Czachesz Gábor.

A Japán földrengésről és a fenyegető atomkatasztrófáról itt olvashat!

Japán ugyanakkor a világ harmadik legnagyobb gazdasága, amely magas hozzáadott értékű komponensekkel látja el a délkelet-ázsiai régió feldolgozó-iparát. Emiatt a japán termelés-kiesésnek lehetnek tovagyűrűző hatásai, aminek mértékét egyelőre nehéz megbecsülni. Ez a lehetőség véleményem szerint egyelőre nem tükröződik az árakban.

Atomkatasztrófa - Rossz reaktort hűtenek a japánok?

A jelentős negatív részvénypiaci reakció Japánban és azon kívül is rövid-távon túlzónak tűnik, de nem szabad elfelejteni, hogy a közel-kelet destabilizálódása miatt a kockázati prémium emelkedése és ezzel párhuzamosan a részvénypiacok lemorzsolódása amúgy is folyamatban volt. A japán földrengés ezt a folyamatot jelentősen felgyorsította.

Tovább súlyosbítja a helyzetet a Fukushima-i reaktorbaleset, itt azonban a szakértői vélemények szerint nem kell tartani a szűkebb környezeten kívüli jelentős sugár-szennyeződéstől, ezért ennek hosszú távú gazdasági hatásai valószínűleg elenyészőek lesznek.

Jelentős hatása lehet ugyanakkor a nukleáris reneszánszban érdekelt vállalatok üzleti kilátásaira. Demokratikus berendezkedésű országokban valószínűleg nagyon nehéz lesz a meglévő atom-erőművek üzemidejének meghosszabbítását keresztülvinni, illetve újakat építeni. Ennek a helyzetnek a földgáz-alapú megoldások és a megújuló energiákat hasznosítók lehetnek a nagy haszonélvezői. A német szolár-cégek árfolyamában bekövetkezett áremelkedés inkább short-zárástól fűtött pánik-vásárlásnak tűnik, hosszú távon inkább a költségvezető kínai gyártók részvényesei jöhetnek ki jól a helyzetből.     

következmény földrengés Japán cunami gazdaság
Kapcsolódó cikkek