Magyar gazdaság

Nem kell többet félni a lettektől

Visszaemelte a befektetésre nem ajánlott, vagyis "bóvli" adóskockázati kategóriából a befektetői szintre Lettország hosszú lejáratú devizaadósságainak besorolását kedden a Fitch Ratings.

A legnagyobb európai hitelminősítő kedden Londonban közölte, hogy a hosszú futamidejű lett küladósság osztályzata az eddigi "BB plusz"-ról egy fokozattal "BBB mínusz"-ra javul, és a javított besorolásra is további felminősítés lehetőségére utaló pozitív kilátás érvényes. A Fitch Magyarországot ugyanilyen osztályzattal tartja nyilván, de a magyar besorolásra negatív kilátást tart érvényben.

A hitelminősítő a lett osztályzatjavításhoz fűzött indoklásában kiemelte, hogy becslései szerint a lett államháztartási hiány az idén a hazai össztermék 6,1 százaléka lesz, vagyis jóval elmarad az EU/IMF-programban kitűzött 8,5 százaléktól. Az ország erőteljes politikai és társadalmi elszántságot mutat a program megszorító intézkedéseinek betartása iránt; ezt jelzi, hogy a kormányt tavaly újjáválasztották. Lettország emellett jó úton halad a jövő évi, 3 százalék alatti hiánycél teljesítése felé - áll a Fitch keddi londoni elemzésében.

A lett osztályzatjavítással kettőre csökkent azoknak az EU-tagállamoknak a száma, amelyeket a hitelminősítők befektetésre nem ajánlott kategóriába sorolnak; jelenleg Romániának és Görögországnak vannak ilyen adósosztályzatai.

Lettország Fitch adósságbesorolás
Kapcsolódó cikkek