Magyar gazdaság

Orbán-csomag: A diákok is bukhatják az utazási kedvezményt

Zátonyra futna a kormány gazdaságélénkítő politikája akkor, ha nem sikerülne elérni jövőre 500, 2013-ban pedig 900 milliárd forintos megtakarítást. Ennyi kell ugyanis a deficit kordában tartásához, melynek híján Brüsszel akár fel is függesztheti a hazánknak járó uniós támogatások folyósítását. Legalábbis ez áll a Széll Kálmán-terv tegnap közzétett angol nyelvű verziójában.

Veszélybe sodorná hazánk gazdasági kilábalását és az azt elősegíteni hivatott Új Széchenyi-tervet is a szerkezeti reformok halogatása, elakadása. Félő ugyanis, hogy az Európai Bizottság korlátozza Magyarország hozzáférését az uniós fejlesztési forrásokhoz akkor, ha hazánk nem kerül ki a 2004 óta folyó túlzottdeficit-eljárás alól – nagyjából így összegezhetők azok a megállapítások, amelyek a Széll Kálmán-terv tegnap közzétett, angol nyelvű változatában szerepelnek.

A nemzetközi befektetők és a piacok számára készült dokumentum több ponton világosabban, határozottabban fogalmaz, mint a múlt héten bemutatott, a hazai közvéleménynek szóló terv. Leszögezi többek között, hogy az egy személynek járó szociális segélyek összege nem érheti el a mértékét, csak a korhatárt betöltött időseknek jár, a MÁV-nál, a Volán társaságoknál és a BKV-nál dolgozók hozzátartozóit jelenleg megillető ingyenes utazási lehetőség pedig megszűnik. Csökken a munkanélküli-ellátások folyósításának időtartama is, a családi támogatásokat (a család- és anyasági támogatásokat, a gyest és a gyedet) pedig nominálértéken rögzítik, így hosszabb távon megtakarítások érhetők el a büdzsé javára.

Erre igencsak rá is szorul az államháztartás. A kormányzati számítás szerint az idén még „rendben vannak a dolgok”, jövőre azonban 549 milliárd, 2013 és 2015 között pedig évente további 900 milliárd forintnyi kiigazításra van szükség ahhoz, hogy valóra váljanak a költségvetési deficit leszorításával és az államadósság csökkentésével kapcsolatos kormányzati tervek. Ilyen mértékű megtakarítások nélkül az államadósság egy átmeneti, 65-70 százalékos GDP-arányos rátáig terjedő csökkenés után ismét nőni kezdene, és az évtized végére elérné a jelenlegi 75-80 százalékos mértéket – áll az elemzésben. A tegnapi „verzió” is megerősíti: a bankadó 2012-re szóló, teljes összegű meghosszabbításából befolyó 90 milliárd és a 19 százalékos társaságiadó-kulcs kivezetésének elhalasztásából származó 120 milliárd forint az államadósságot csökkentené. A reformok kapcsán a dokumentum egyébként leszögezi: jövőre a megtakarítások négyötöde, 2013-tól pedig azok háromnegyede a kiadáscsökkentésekből származik, a kormány tehát nem számol tetemes mértékű bevétel- és adónöveléssel.

Ami a részleteket illeti: a Széll Kálmán-terv angol nyelvű változata sem nevezhető szószátyárnak, az azonban kiderül belőle, hogy a kabinet egységes nyugdíjszámítási modellt vezet be, kiszűrvén a jelenlegi jogszabálydzsungel miatt az átlagosnál sokkal jobban járók „bónuszát”. A nyugdíjkasszában csak az időskori ellátások maradnának, minden más, szociális jellegű elemet kiszerveznének onnan. A 65 év felettiek ingyenes utazásának kivételével a további kedvezményeket a jövőben a közlekedési társaságoknak kell kigazdálkodniuk, ez elsősorban a diákok kedvezményes közlekedése terén vetít előre szigorításokat. A jelenleg 343,5 milliárd forintos gyógyszerkasszánál pedig 2014-re 120 milliárd forintos megtakarítást akar elérni a kormány – hogy miként, az még mindig a jövő zenéje.

Teherkönnyítés

Már 2011 első felében százmilliárd forinttal csökkenteni akarja a kormány a vállalkozások adminisztrációs terhelését. Az első számú cél ezen a téren is a munkahelyteremtés, amelyet ezzel is elő kíván segíteni a kabinet.

A tervek között szerepel a kisadók terén az adó-viszszatérítések ritkítása, valamint a termékdíjak befizetésének egyszerűsítése is.


A tervek között szerepel a kisadók terén az adó-viszszatérítések ritkítása, valamint a termékdíjak befizetésének egyszerűsítése is. Méltatott elődök A Széll Kálmán-terv angol nyelvű változata kissé más optikával mutatja be a 2009 óta tett kiigazítási lépéseket, mint amit a belpolitikában megszokhattunk. Bár ez az elemzés is leszögezi, hogy további, az új kormányra háruló megtakarítások nélkül a tavalyi hiány a 6-7 százaléka lett volna, elismeréssel szól a korábbi intézkedésekről. -->

Széll Kálmán-terv gazdaságélénkítő Széchenyi-terv csomag
Kapcsolódó cikkek