Magyar gazdaság

Békesi: Orbán gátlástalanul manipulál a totális hatalomért

A Fidesznek, majd az Orbán-kormánynak soha nem volt és ma sincs koherens gazdaságpolitikai programja – szögezi le a Népszabadságban megjelenő elemzésében Békesi László.

A volt pénzügyminiszter szerint a külvilág és a gazdaság hazai szereplői egy ideig megmagyarázták és kelletlenül tudomásul vették, hogy a rövid távú politikai taktika felülírja a távlatos koncepciókat, a szavazatszerzés maximalizálásának célja übereli a megvalósítandó programok kidolgozását és meghirdetését.

A politika célja pedig a hatalom megszerzése mindenáron, a lehető legnagyobb arányban és felhatalmazással. Ehhez pedig nincs szükség árnyalt, szakmailag megalapozott programokra, elég a szocialista–szabad demokrata koalíció 8–1 évig tartó nagyon gyenge kormányzati, politikai és morális teljesítményének – egyébként indokolt – üvöltő kritikája, hibáinak határtalan felnagyítása, permanens sulykolása és kriminalizálása, a gazdaságilag elkerülhetetlen, de népszerűtlen terveinek vagy rosszul előkészített, szakmailag dilettáns döntéseinek merev elutasítása, a reformok megbénítása.

Programok helyett elég nacionálpopulista lózungokat szajkózni, irreális, ezért felelőtlen ígéretekkel manipulálni a választókat, bűnbakokat keresni és gyártani. A recept rövid távon bevált: Orbánék totális hatalomra tettek szert, ennek az intézmény- és eszközrendszerét gőzerővel építik ki, megszilárdításán és prolongálásán gátlástalanul dolgoznak. Ezt a célt szolgálja a most zajló alkotmányozási kabaré, de idetartozik az AB hatáskörének szűkítése, a Költségvetési Tanács megszüntetése, vagy az ÁSZ, illetve a monetáris tanácsmegszállása és a jegybank elnökének lejáratása is – fogalmaz Békesi.

Az a cinikus filozófia, amely a hatalmat nem egy program megvalósításához szükséges eszköznek, hanem mindenek feletti végcélnak tekinti, törvényszerűen akadálynak, felesleges problémának tartja a szakmailag megalapozott, koherens gazdaságpolitikai programot.

Ebben a felfogásban elég, ha a kormány gazdaságpolitikai lépéseit zavaros gazdasági filozófiák kiragadott elemeire, végig nem gondolt és számolt ötletekre, erőszakos beavatkozásokra építi. Ha a gazdaság objektív törvényszerűségei és egyes szereplői gátolják a hatalmi célok megvalósítását, megtagadják a törvényeket, eldobják a közgazdasági tankönyveket, új szabályokat hoznak létre, fenyegetik, zsarolják, esetleg megtámadják a gazdaság hozzájuk nem lojális szereplőit.

Békesi szerint napjainkra már szertefoszlott az a remény, hogy az Orbán-kormány kétharmados többségének birtokában végre megteszi az elődei által oly régóta halogatott lépéseket, végrehajtja azokat a reformokat, amelyek megteremtik Magyarországon a tartós és fenntartható gazdasági fejlődés ma hiányzó feltételeit.

ÁSZ gazdasági fejlődés reform Békesi László AB gazdaságpolitika
Kapcsolódó cikkek