Magyar gazdaság

Fél magyarországnyi állástalan az Ibériai-félszigeten

A spanyol kormány pénteken közölte, a dél-európai országban a munkanélküliségi mutató 21,3 százalékra rúgott az év első három hónapjában. Spanyolországban mintegy ötmillió ember keres munkát.

A spanyol munkanélküliségi ráta az egy évvel korábbi 20,3 százalékról 21,3 százalékra emelkedett, ami azt jelenti, hogy a dél-európai országban mintegy ötmillió ember keres munkát. A spanyol statisztikai hivatal közlése szerint egyetlen negyedév alatt 240 ezerrel több munkakeresőt regisztráltak az országban.

A növekvő nagy kihívásokat állít a spanyol kormányzat elé: az ország több mint két éve recesszióval küzd, a kormánynak ezért új gazdasági modellt kell kidolgoznia arra, hogyan lendítheti fel a gazdaságot, amely felszívja a sok állástalant.

Spanyolországban a gazdaság egyik húzóágazata az építőipar volt, ám az óriási túlfűtöttsége a világgazdasági válság kirobbanásával több vállalkozást tönkretett, s ma már a legnagyobb jelzáloghitelező bankok is óriási tőkehiánnyal küzdenek a bedőlt hitelek miatt.

Éppen az építőipar jelentős szerepe miatt Spanyolországban sok helyen nem jelentik be az alkalmazottakat a cégek, a munkavállalók pedig inkább vállalják ezt a fajta foglalkoztatást, semmint a munkanélküliséget. A spanyol kormány ezért eldöntötte, hogy szigorít a rendszeren: három hónapot ad a munkáltatóknak arra, hogy a feketén foglalkoztatott dolgozókat bejelentsék.

A spanyol munkaügyi miniszter, Valeriano Gómez tájékoztatása szerint a türelmi idő lejártával súlyos bírságra számíthatnak az illegálisan dolgoztató cégek. Büntetés vár azokra is, akiknek zsebbe fizetnek, miközben munkanélküli-segélyt kapnak. Közgazdászok szerint Spanyolországban a 20 százalékát teszi ki a feketegazdaság, s hivatalosan 4,3 millió az állástalan a 40 milliós országban.

munkavállalás Spanyolország állástalan munkanélkliség válság recesszió
Kapcsolódó cikkek