Magyar gazdaság

Soros: Vegyük tudomásul, az ember nem racionális lény

Soros Gyögy alapítványának szervezésében ezen a hétvégén négyszáz közgazdász tanácskozik arról, hogyan változhat meg a közgazdaságtan a válság hatására.

A magyar származású milliárdos által támogatott Institute of New Economic Thinking stílszerűen Bretton Woodsba hívta össze a közgazdász találkozót, ahol többek között olyan neves szakemberek szólalnak fel, mint Kenneth Rogoff és Harold James.

A Telegraph az eseményről készült összefoglalójában idézi Soros Györgyöt, aki arra emlékeztetett, hogy a közgazdászoknak a jövőben sokkal nagyobb mértékben figyelembe kell venniük azt a tényt, hogy az emberek nem feltétlenül cselekednek racionálisan. A milliárdos úgy látja, hogy az elmúlt harminc évben létrehozott matematikai modellek nem képesek megfelelő válaszokat adni az emberi élet bizonytalanságából eredő faktorokra.

Kenneth Rogoff, a Harvard professzora huszonöt éves közgazdaságtani tapasztalattal a háta mögött úgy látja, hogy sokkal több empirikus kutatásra van szükség a válságok elkerülése érdekében. Rogoff és Carmen Reinhardt 2009-ben publikálták This Time It’s Different című tanulmánykötetüket, amelyben az elmúlt 800 év gazdasági válságait vették górcső alá. A vizsgálódásuk kimutatta, hogy a krízisek sokkal gyakrabban következnek be, mint hinnénk és nem csupán a kicsi, elszigetelt országokban.

Harold James, a Princeton professzora pedig arról beszélt, hogy a jövőben csak legerősebb államok, például az Egyesült Államok és Kína lesz képes globális bankhálózatok fenntartására. Az ilyen hatalmas konszernek számára ugyanis most már garantált az adófizetők által finanszírozott állami mentőöv, ezt pedig csak a legerősebbek engedhetik meg maguknak.

 

közgazdász Soros Bretton Woods Rogoff harald james válság
Kapcsolódó cikkek