Magyar gazdaság

"Ambíziózus a 100 ezer munkahely, de könnyen csalódhatunk"

Magyarország egyelőre nem felzárkózik, hanem inkább leszakad az Európai Uniótól Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke szerint, aki Szombathelyen az Alpok-Adria Munkaközösség Európa fórumán tartott előadást pénteken. A szakértők szerint ambiciózus a kormány célkitűzése az évi százezer új munkahely teremtésére, de nagy a veszélye annak, hogy csalódás is érhet bennünket.

Kifejtette: Magyarországnak valódi felzárkózásra, konvergenciára van szüksége, de ehhez valós szerkezeti reformokat kell végrehajtani, mert amíg a gazdaság körüli struktúrák nincsenek rendbe rakva, a gazdaság sem tud megfelelően működni.

Az elnök úgy vélte, addig amíg egy országban az adóterhelés 50 százalék, s az állam gyenge szolgáltatásokat nyújt, nem lehet versenyképes a gazdaság.

Parragh László hangsúlyozta: nem véletlen, hogy a kamara nagyon erősen odaállt az önkormányzati reform és a közigazgatási rendszer reformja mellé. Elmondta, továbbra is szükségesnek tartják az oktatás, az egészségügy, valamint a nyugdíjrendszer átalakítását.

Az elnök előadásában közölte, további versenyhátrányt jelent a magyar vállalkozások számár az is, hogy az energiaárakért Magyarországon jelentősen többet fizetnek mint a régió más országaiban, de drágább a mobiltelefonálás is, amelynek szerinte az az oka, hogy még mindig nincs igazi piaci verseny ezen a területen.

Vadász Péter, a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének (MGYOSZ) elnöke a konferencián előadásában kijelentette: az uniós országok a válságban olyan piacvédő intézkedéseket hoztak, amelyeket minél hamarabb meg kell szüntetni, mert a kis országok számára hátrányosak.

Vadász Péter kifejtette: munkahelyeket csak úgy lehet teremteni, hogy ha a megtermelt termékeknek piaca is van, a munkaadók viszont csak akkor vesznek fel embert, ha van piacuk.

Ambiciózus célkitűzés évi százezer új munkahely teremtése, de nagy a veszélye annak, hogy csalódás is érhet bennünket, hiszen az első évben 120 ezerrel kevesebb munkahely van, s ezért az ilyen tervekkel óvatosan kell bánni - figyelmeztetett.

Wolf László, az OTP Bank vezérigazgató-helyettese, az MGYOSZ alelnöke előadásában úgy fogalmazott, Magyarországot azért érintette különösen érzékenyen a válság, mert felzárkózásunk és növekedésünk alapja a tőkebeáramlás és az növekedése volt, amely a válság hatására radikálisan csökkent.

Wolf László szerint a foglalkoztatás bővítése, az adócsökkentés, a költségvetési hiány jelentős mérséklése, az egyensúly javítása, a nagyobb makrogazdasági stabilitás jelentősen hozzájárulhat ahhoz, hogy Magyarországon fellendülés következzen be és valóban megkezdjük felzárkózásunkat.

OTP unió Vadász Péter 100 ezer munkahely Wolf László parragh MGYOSZ
Kapcsolódó cikkek