Magyar gazdaság

Javított a magyar gazdaság előrejelzésén az OECD

A világgazdaság egyértelműen a krízis végét mutatja, a globális GDP idén 4,2, jövőre pedig 4,6 százalékkal nő – írja a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) szerdán kiadott jelentéséből. A szervezet elemzése szerint Magyarországon korábban kiadott 2,5 helyett 2,7 százalékos GDP-bővülést várható 2011-ben.

Az OECD legfrissebb elemzésében kitér arra, hogy a tagországokban a világgazdaságnál csekélyebb mértékű 2,3 százalékos, jövőre pedig 2,8 százalékos GDP-növekedésre lehet számítani. Az Egyesült Államok gazdasági teljesítménye 2,6 százalékkal az eurózónáé pedig 2 százalékkal nő idén.

A legtöbb országban – a válság legnyomasztóbb hatásaként - továbbra is magas marad a Ez arra sarkalja az országok döntéshozóit, hogy a munkaerőpiacok erősen támogató, állásteremtő politikát folytassanak a jövőben, hogy megelőzzék a tartós munkanélküliséget.

A gazdaságok a jövőben meglehetősen „önfenntartó” módon fognak növekedni, ami azt jelenti, hogy míg a gazdaságot korábban elsősorban a és a húzta, ezek szerepét a fiskális és monetáris ösztönzők veszik át.

A világgazdaság növekedését illetően azonban továbbra is fennállnak egyes kockázatok: a magas nyersanyag-és élelmiszer árak tovább hajthatják az inflációt, s több OECD tagországban ismét egyre nagyobb problémát jelentenek a jelzálog-hitelek. Az eurózónában az államok adósságválsága további sérülékeny pontot jelent, a többi tagállam jó teljesítménye mellett.

Mindez arra utal, hogy a globális válságnak nincs teljesen vége. A politikai döntéshozóknak hatékonyabb eszközökkel kell felvenniük a versenyt a középtávú kihívások kezelésével. Az OECD négy ilyen kihívást emel ki: az egyik a magas munkanélküliség, a fenntartható növekedést, a fiskális konszolidációt, valamint a globális egyensúlytalanság kezelése. Angel Gurria, az OECD főtitkára úgy vélt, hogy még törékeny a globális gazdaság, a válságnak addig nincs vége, amíg a gazdaságok nem tudnak elég új munkahelyet teremteni.

Az OECD ország-elemzésében hazánkra is kitér. A szervezet szerint Magyarországon a növekedést továbbra is a készletfelhalmozás és a külső kereslet generálja. Idén tovább élénkül az s hosszú idő után várhatóan magához tér a belső kereslet is. Az OECD szerint hazánkban középtávon mérséklődik az mivel a jegybank kamatbefolyása erősebb lesz, mint a globális árak alakulása.

A szervezet felhívja a figyelmet arra, hogy a nyugdíj-rendszer második pillérének felszámolása drámai következményekkel járhat, ám a 2011-es költségvetési egyenleget mindenképpen javítja, annak ellenére, hogy az adócsökkentés miatt a kormány várhatóan többet költ a büdzséből, amint amennyit beszed.

Az OECD elemzésében kitér a kormányprogramra is, amelyben örvendetes strukturális reformokról számolnak be, s ez a szervezet szerint a helyes irány. Ha a kormány hitelesen végrehajtja az ígért reformokat és konszolidálja a költségvetést, az utat nyithat egy erős növekedés felé. A szervezet Magyarországon 2011-ben 2,7, jövőre pedig 3,1 százalékos GDP-növekedéssel számol. Az OECD tavaly novemberi elemzésében 2,5 százalékos növekedéssel számolt 2011-ben. A munkanélküliségi rátát érintő prognózison azonban 11,3-ról 11,5 százalékra rontott a szervezet.  

Az előrejelzés szerint az infláció idén 4 százalék, jövőre pedig 3,3 százalék lesz hazánkban.

gazdasági növekedés strukturális reform GDP 2011 infláció OECD
Kapcsolódó cikkek