Magyar gazdaság

Kazahsztán is versenyképesebb nálunk

Az IMD svájci intézet legfrissebb nemzetközi versenyképességi jelentése szerint az Egyesült Államok és Hong Kong a világ legversenyképesebb gazdasága, némileg megelőzve a tavalyi első helyezett Szingapúrt, amely a harmadik helyre szorult vissza.

A negyedik-hatodik helyen Svédország, Svájc és Tajvan szerepel. Az IMD évente 59 államot vizsgál meg gazdasági-befektetési telephely szempontból. A jelentés megállapításai szerint az Egyesült Államok általános versenyképességét az üzleti életének a hatékonysága "mentette meg." Ugyanakkor a fejlettebb gazdaságokban (Japán, Belgium, Írorság, az Egyesült Államok, Németország) a kormány lemarad az üzleti élet hatékonysága mögött. A fejlett országok közül egyedül Svájcban előzi meg az államgépezet az üzleti életet hatékonysági szempontból.

A kutatóintézet szerint egyensúlyt lehet felfedezni a kormány és az üzleti élet hatékonysága között Hongkongban, Szingapúrban és Ausztráliában. Ami a régiónkat illeti, az IMD szerint  Magyarországot versenyképességben megelőzi Csehország, Lengyelország, Litvánia versenyképessége, ám mögöttünk áll Szlovákia, Oroszország, Románia, Szlovénia,  Bulgária, Ukrajna és Horvátország. Hazánk egyébként a lista alján áll 47. helyével, amelyre a 42. pozícióból csúszott vissza tavaly óta.

A teljes versenyképességi listát megtekintheti itt

Az IMD felhívta a figyelmet arra, hogy a kormányzati kiadások csúcsmagasságot értek el a óta: a legfejlettebb gazdaságokban ez az arány átlagban a 47 százaléka. Ám 12 európai országban ez a ráta már meghaladja az 50 százalékos küszöböt. Stéphane Garelli, a szervezet igazgatója szerint az elmúlt időszakba az újraiparosodás és az szerepének növekedése jellemezte a gazdaságot. Az emelkedő szállítási- és nyersanyagárak, valamint a fejlődő országokban tapasztalható munkaerő-drágulás hatására a nemzeti gazdasági tevékenység felértékelődik, a határok újra szerephez jutnak.

IMD Magyarország recesszió
Kapcsolódó cikkek